• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Banjaluci registrovan mercedes od milion KM

Da je ekonomska kriza zaobišla neke stanovnike BiH najbolje govori podatak da je u Banjaluci registrovan "mercedes" čija je vrijednost veća od milion KM!

 U Banjaluci registrovan mercedes od milion KM Izvor: MONDO

Riječ je o automobilu "mercedes S 600L guard" čija je vrijednost prilikom uvoza u BiH procijenjena je na 857.000 maraka, a dažbine prilikom registracija iznosile su još 206.000 maraka.

Kako saznaje "Glas Srpske" ovaj automobil uvezla je firma jednog stranog državljanina na koju je i registrovan.

Tokom ove godine u BiH su uvezeni automobili vrijedni 482 miliona maraka, tvrdi Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kovačević istakao je da se od početka 2011. godine na uvoz polovnih automobila iz zemalja članica Evropske unije u BiH plaća šest odsto za carinu i 17 odsto za PDV.

"Carina na uvoz polovnih automobila od početka 2012. godine smanjuje se sa šest na tri odsto", dodao je Kovačević.

Kada je riječ o skupocjenim automobilima u ovoj godini u BiH uvezen i "cadilac escalade" čija vrijednost je oko 260.000 maraka, a dažbine na njega plaćene su 89.000 maraka.

Pored ovih jedan od najskupljih automobila koji su uvezeni u toku godine je "porše 970 panamera 4S" koji je vlasnika koštao više od 250.000 maraka.

U BiH je ove godine uvezena i limuzina "audi A8" čija je vrijednost oko 200.000 KM, kao i terenac "BMW X5", za koga je vlasnik izdvojio 185.000 maraka.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da se u kriznim vremenima uvijek događa da se povećava broj onih koji imaju ekstra profit.

"Procenat povećanja kupovine skupocjenih automobila nesrazmjeran je porastu bijede, ali je ekonomski razumljiv. Ljudi koji ostvaruju veliki profit, ostvaruju ga zbog toga što je situacija neregularna", objašnjava Pavlović.

Kaže i da u uređenim državama čim bi neko kupio tako skup automobil ujutro stiže inspekcija i provjerava da li je kupljen od regularno zarađenog novca i da li je vlasnik izmirio sve svoje obaveze prema državi.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE