• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svako šesto dijete u vanbračnoj zajednici

Svako šesto dijete u Republici Srpskoj rađa se u vanbračnoj zajednici, a sve više parova, pogotovo u većim lokalnim zajednicama, živi "bez papira".

 Svako šesto dijete u vanbračnoj zajednici  Izvor: MONDO

Prema podacima Zavoda za statistiku RS, od 10.147 beba rođenih prošle godine, njih 1.543 rođeno je u vanbračnoj zajednici.

"U proteklih pet godina u Srpskoj je varirao broj mališana rođenih u vanbračnim zajednicama. Najviše mališana u brakovima "bez papira" rođeno je 2006. godine i to njih 1.663, dok je u 2009. godini na svijet došlo 1.629 djece čiji roditelji žive u vanbračnoj zajednici", kazali su u Zavodu za statistiku RS.

Po broju mališana rođenih u vanbračnim zajednicama prednjači Banjaluka, gdje je u prošloj godini rođeno 310 beba u braku "bez papira", a slijedi Bijeljina sa 191 bebom, Prijedor sa 188 i Novi Grad sa 50 mališana rođenih u vanbračnoj zajednici, prenosi "Glas Srpske".

Najmanje vanbračne djece rođeno je u Šipovu, Šamcu, Gacku i Rudom, gdje je u prošloj godini iz vanbračnih zajednica na svijet došlo po četvoro djece.

U Ombudsmanu za djecu RS rekli su da, prema važećim zakonima, djeca rođena u vanbračnim i bračnim zajednicama imaju jednaka prava i nikakve razlike se ne prave među njima.

Savjetnik ministra pravde RS Nikola Kovačević kazao je da su majka i otac ravnopravni u vršenju roditeljskog prava i dužnosti i onda kada nisu vjenčani.

On je naglasio da, ukoliko roditelji žive odvojeno, brigu o djeci preuzima onaj roditelj kod koga dijete živi.

"U slučaju razvoda braka, roditeljsko pravo obavlja onaj roditelj kome je dijete povjereno na zaštitu i vaspitanje", kazao je Kovačević.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE