• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik persona non grata u islamskim zemljama?

Rijaset Islamske zajednice u BiH predložiće ambasadama muslimanskih zemalja da uskrate gostoprimstvo predsjedniku Republike Srpske.

 Dodik persona non grata u islamskim zemljama? Izvor: MONDO

Rijaset će tražiti da se Milorad Dodik u islamskim zemljama proglasi personom non grata, saopštio je u nedjelju Rijaset IZ u BiH.

Kako se navodi u saopštenju, Dodik u kontinuitetu na račun muslimana upućuje šovinističke, rasističke i izjave koje podstiču mržnju i iskrivljuju činjenice.

Predsjedavajuća Komisije za ljudska prava i etiku Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević je ocijenila da saopštenje Rijaseta predstavlja zastrašujući govor mržnje, što je razlog da se svi u BiH duboko zabrinu.

"I kroz ovo saopštenje reis Mustafa Cerić se promoviše u ajatolaha, izjednačavajući sebe sa IZ i politikom bošnjačkih partija. Niko u RS nema ništa protiv tradicije bosanskih muslimana, niti se plaši njihovih vjerskih pogleda, ali svi u ovoj zemlji, i Srbi i Bošnjaci i Hrvati, treba da se plaše islamskog radikalizma koji je ovdje uvezen tokom rata i koji je pustio korenje", kazala je Pandurevićeva za banjalučke "Nezavisne novine".

List navodi da komentare poslanika i delegata koji se bave ljudskim pravima i etikom u BiH nisu uspjeli da dobiju, jer se nisu javljali na telefon - Nermina Kapetanović, Halid Genjac, Josip Merdžo i Mladen Ivanković Lijanović.

U saopštenju Rijaseta se navodi da "nije rijetkost da Dodik Bošnjake tretira kao bosanske muslimane ili samo muslimane, što predstavlja drsko negiranje njihovog nacionalnog identiteta, a odricanje jednom narodu punine njegovog nacionalnog identiteta u stvari je oživljavanje poraženih i odbačenih ideologija aparthejda i fašizma".

Dodaje se da Dodika u tome slijedi potpredsjednik SNSD-a i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić.

Rijaset IZ BiH navodi da se na ovakvo djelovanje Dodika i Špirića ne bi smjelo gledati blagonaklnono, već da bi trebalo da reaguje civilizovana domaća i međunarodna politika kako bi zaustavila "virus šovinizma i fašizma".

"Takva politika priprema novi genocid i progon Bošnjaka zato što su muslimani, a sve članice UN dužne su da se bore protiv činjenja genocida i svega onoga što tome vodi", navodi se u saopštenju koje je prenijela muslimanska informativna agencija MINA.

U Rijasetu IZ BiH očekuju da "relevantni politički faktori prepoznaju, osude i zaustave opasnu, destruktivnu i antiljudsku politiku Milorada Dodika".

"Posebno je važno da to shvate u Beogradu, jer njihovo prijateljstvo i podrška Miloradu Dodiku znači stajanje iza njegovih šovinističkih i rasističkih izjava i vrijeđanja islama i muslimana. Smrtonosni virus destrukcije i zla mora biti izolovan", saopštio je Rijaset Islamske zajednice BiH.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE