• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blokada platnih kartica i u BiH?!

Hiljade građana BiH u proteklih nekoliko dana nije moglo da koristi platne kartice. U bankama tvrde da se radi o preventivnim mjerama.

 Blokada platnih kartica i u BiH?! Izvor: MONDO

To se desilo samo nekoliko dana nakon što su banke u Srbiji iz „preventivnih razloga" masovno blokirale platne kartice. Iz banaka su obrazložili da na taj način žele da zaštite svoje klijente i spriječe da građani postanu žrtve opasnih hakera.

Nije precizno utvrđeno koliko je kartica obuhvaćeno ovom mjerom, a u Agenciji za bankarstvo i Centralnoj banci BiH tvrde da ne znaju ništa o tome. U centralnoj banci čak prebacuju odgovornost na entitetske agencije za bankarstvo, piše "Press RS".

U skoro svim evidentiranim slučajevima radi se o „viza" karticama, čije se korišćenje blokira kako bi se sprečile moguće zloupotrebe.

Korisnici "blokiranih kartica" tvrde da su ih iz banke još u petak obavijestili da su zbog mogućih zloupotreba njihove kartice blokirane i da novac ubuduće mogu podizati samo na šalteru banke. Oni kažu da nije utvrđeno da im je neko drugi skidao novac ili da je to pokušavao. Banka im je objasnila da su kartice blokirane iz predostrožnosti. Klijentu su obavješteni i da će za nekoliko dana dobiti nove kartice.

Sagovornici "Pressa" tvrde da im je priča pomalo čudna, jer im nije jasno gdje i kako su im kartice mogle biti "provaljene". Tvrde da ne vjeruju zvaničnom obrazloženju da je sve učinjeno iz preventivnih razloga, jer da je zaista tako, bile bi blokirane sve kartice, a ne samo pojedine.

Ombudsman za banakarski sektor Vladimir Rudić tvrdi da je i sam na svojoj koži osjetio aktuelni problem sa "viza" karticama, pošto je i njemu prošle sedmice zamijenjena platna kartica.

"Zvali su me iz banke i rekli da je potrbno da zamjenim karticu jer su, po objašnjenju iz kompanije "Viza", sporni neki njihovi terminali na području jugoistočne Evrope, zbog čega se sada preventivno rade blokade i korisnicima izdaju nove kartice", objašnjava Rudić.

Direktorka agencije za bankarstvo RS Slavica Injac tvrdi da nije dobila nikakve informacije iz banaka o blokadi platnih kartica.

"Zvanično, do nas nisu stigle nikakve informacije iz banaka o blokadi platnih kartica", kratko je saopštila direktorka Injac.

Blokada platnih kartica u BiH počela je samo par dana poslije Srbije, kad su neke tamošnje banke blokirale platne kartice. U javnost je procurilo da postoji sumnja da su u takozvane POS aparate tamošnjeg lanca benzinskih pumpi hakeri instalirali "čitač" indetifikacionih podataka sa platnih kartica.

Prema zvaničnim podacima, banke u BiH su do sada izdale oko dva miliona platnih kartica, među kojima je najzastupljenija "viza" platna kartica.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE