• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđena presuda za ratni zločin u Zvorniku

Branku Grujiću i Branku Popoviću potvrđena je danas presuda za ratne zločine počinjene u Zvorniku.

 Potvrđena presuda za ratni zločin u Zvorniku Izvor: MONDO

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je presudu Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda kojom su zbog zločina u Zvorniku, Branko Grujić i Branko Popović osuđeni na šest, odnosno 15 godina zatvora, saopštio je danas taj sud.

Grujić, nekadašnji predsjednik takozvane privremene Vlade Zvornika i komandant štaba Terirorijalne odbrane Zvornika Branko Popović osuđeni su prvostepeno krajem novembra 2010. godine zbog deportacije muslimanskog stanovništva i nespriječavanja zločina na području zvorničke opštine tokom ratnih sukoba 1992. godine.

Oni su po prethodnom dogovoru uzeli za taoce civile, vojno sposobne muškarce iz sela Divič, Đulići, Klisa i prinudno raselili muslimansko stanovništvo sela Kozluk.

Popović je proglašen krivim i zbog zločina nad muslimaskim civilima zatvorenim u zgradi zvorničkog suda za prekršaje i "Novog izvora" odnosno zbog nepreduzimanja mjera zaštite talaca.

Po ocjeni Apelacionog suda, prvostepeni sud je pravilno zaključio da je uzimanje talaca rezultat zajedničke usmeno donijete odluke u čijem su donošenju učestvovali Grujić i Popović kao i da odluke o uzimanju talaca i prinudnom raseljenju sela Kozluk imaju vojni i politički aspekt.

Prinudno premještanje nije moglo biti alternativa da se tom stanovništvu ne pruži svaka vrsta pomoći radi ostanka na svojim odnjištima budući da je srpska strana u sukobu kontrolisala tu oblast, naveo je Apelacioni sud u obrazloženju odluke.

(Beta)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE