• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kacin za uspostavljanje ministarstva poljoprivrede BiH

Jelko Kacin smatra da zbog pregovora sa EU, BiH treba da oformi ministarstvo poljoprivrede

 Kacin za uspostavljanje ministarstva poljoprivrede BiH Izvor: MONDO

Potpredsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Jelko Kacin smatra da je potrebno imati tijelo na nivou BiH koje će imati kapaciteta da se sa uspjehom bavi pitanjem poljoprivrede, koje je jedno od ključnih poglavlja tokom pregovora o članstvu u EU.

"Nažalost, zbog protivljenja političara iz Republike Srpske ova odredba nije usvojena u zaključcima zasjedanja 13. Interparlamentarnog sastanka", rekao je Kacin u specijalnoj izjavi nakon sastanka Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine BiH u Briselu.

Prema njegovom mišljenju, lideri u BiH moraju da se probude i urade nešto za svoju posrnulu ekonomiju sa poražavajuće visokim brojem nezaposlenih. "Kao i u drugim zemljama zapadnog Balkana ekonomski napredak nije moguć bez uspjeha u evropskim integracijama. Osposobljavanje institucija BiH je u najboljem interesu svih građana iz svih nacionalnih grupa", smatra Kacin.

On je pozdravio usvajanje njegovog amandmana na zajedničku izjavu sastanka kojim se vlade RS i FBiH pozivaju na održavanje zajedničke sjednice kako bi se unaprijedila njihova koordinacija u provođenju reformi u okviru evropskih integracija.

Zajednička komisije za evropske integracije parlamenta BiH i Delegacija Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom i Crnom Gorom usaglasili su na interparlamentarnom sastanku zajedničku izjavu u kojoj su pozdravili uspostavljanje strukturnog dijaloga o pravosuđu BiH i izrazili nadu da će političari nastaviti angažovanje u tom procesu.

U amandmanu broj sedam koji govori o važnosti i budućnosti poljoprivede u BiH, a u svjetlu budućeg ulaska Hrvatske u EU, poziva se na rješavanje niza praktičkih pitanja, kao što su usaglašavanje BiH i EU legislative u tehničkoj, veterinarskoj i fitosanitarnoj oblasti, kao i u pitanjima bezbjednosti hrane, gradnji ili nadgradnji infrastrukture na nekoliko graničnih prelaza sa Hrvatskom, "radi nastavka bliskih ekonomskih odnosa sa Hrvatskom nakon šta ta zemlja uđe u EU".

Zajednička izjava usaglašena je drugog dana interparlamentarnog sastanka Zajedničke komisije za evropske integracije parlamenta BiH i Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom i Crnom Gorom, na kojem iz BiH učestvuju predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac, prvi zamjenik Vesna Krstović-Spremo i članovi Ognjen Tadić i Mehmed Bradarić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE