• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nisam u ratu s Bošnjacima, nego s političarima"

Proslavljeni režiser Emir Kusturica demantovao je bilo kakvu vezu sa porukom objavljenom pod njegovim imenom na društvenoj mrži "Fejsbuk".

 "Nisam u ratu s Bošnjacima, nego s političarima" Izvor: MONDO

Poruka je na njegovom profilu objavljena povodom instalacije sa stolicama koja podsjeća na stradale u ratu u Sarajevu. On je istakao  da nije u konfliktu sa bošnjačkim narodom, već s nekim političkim pojavama u bošnjačkom korpusu.

Ocjenjujući da se uz "Fejsbuk" dovršava ideja o ljudskom rodu koji sve više i dublje tone na dno, Kusturica navodi da je iz takve jedne "Fejsbukove" septičke jame, sa nekog profila koji nosi njegovo ime, ovih dana uvrijeđena bošnjačka javnost.

"Prema tom fantomskom i meni nepoznatom profilu, ja sam reagovao na instalaciju sa stolicama koja podsjeća na ljude stradale u opsjednutom Sarajevu - rečenicom `Kupujte domaću robu`, i to poslije saznanja da su stolice proizvedene u Srbiji. Tačnije, u Staroj Pazovi", piše Kusturica u autorskom tekstu za sarajevsko "Oslobođenje".

Ističući da je ova rečenica razbjesnjela rulju i postala razlog za prijetnje, Kusturica je ocijenio da rečenica zvuči kao da je dizajnirana u pijanoj bosanskog glavi bez potrebe da se ulazi u etničko porijeklo pijane glave.

"Meni je stalo da ostane zabilježeno kako ja ne samo da nisam napisao i rekao sve ono što me konfrontira sa bošnjačkim narodom, ja sam u sukobu sa političkom pojavom porodice Izetbegović i njihovog islamskog fundamentalizma, promjene geostrateških ciljeva velike sile, ostataka Titovih omladinaca Zlatke Lagumdžije i njegovih socijaldemokrata, koji su ljevičari baš koliko je i Pentagon prokubanski orijentisan", navodi poznati režiser.

On je poručio da sve ovo ne piše da bi to došlo do ruku onih koji bi mu, eventualno, otvorili vrata rodnog grada - Sarajeva.

"Upravo obrnuto, ja želim da ostane čitko za vremena koja slijede", zaključio je Kusturica.

U centru Sarajeva 6. aprila obilježena je 20. godišnjica od početka rata u BiH postavljanjem crvenih stolica koje su simbolizovale u ratu stradale žitelje ovog grada.

"U Sarajevu se obilježava dan crvenih stolica, ja bih ovo prokomentarisao kao` Kupujmo domaće`", objavljeno je na lažnom "fejsbuk-profilu", naslovljenim na Emira Kusturicu, što je izazvalo negativna reagovanja bošnjačke javnosti i prijetnje upućene slavnom režiseru.

Stolice za sarajevsku manifestaciju nabavljene su u Staroj Pazovi, u Srbiji.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE