• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počela inspekcija 18 skladišta municije

Pripadnici OS BiH počeli su proces stoodstotne kvantitativne i kvalitativne inspekcije municije i minsko-eksplozivnih sredstava u 18 skladišta.

 Počela inspekcija 18 skladišta municije Izvor: MONDO

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga (OS) BiH brigadni general Senad Mašović naveo je da je inspekcija počela 22. jula i da će trajati do polovine 2015. godine.

On je, na konferenciji za novinare, istakao da je cilj inspekcije utvrditi količinu, te odvojiti ispravnu od neispravne i nestabilne MiMES, ažurirati bazu podataka, katalogizirati MiMES po vrstama, kalibrima, serijskim brojevima i porijeklu, označiti borbene komplete MiMES-a, kao i uskladiti evidencije.

Cijeli proces biće obavljen u tri faze. Prva, koja je 22. jula počela pregledom "Grabeža“ kod Bihaća, biće nastavljena pregledom šest drugih lokacija. Druga će trajati do jula 2014. godine i obuhvatiće četiri skladišta, dok će treća faza trajati od sredine septembra 2014. do prve polovine 2015. godine tokom koje će biti pregledane dvije velike lokacije skladištenja MiMES-a.

"Kroz testni period na `Grabežu`, utvrđeno je iznenađujuće dobro stanje. Do sada nismo imali nijedno neslaganje na ovoj lokaciji, što ne znači da tako neće biti u nekim većim skladištima i lokacijama", rekao je Mašović.

Prema podacima koje imaju, OS BiH raspolažu sa preko 24.000 tona MiMES-a, od kojih je 7.500 tona predviđeno za formiranje šest borbenih kompleta za potrebe OS.

Mašović je naveo da ima i više od 40.000 raznih cijevi, pušaka i drugih oruđa koja su proglašena viškom, uprkos tome što su u dobrom stanju.

On je dodao da se ovo naoružanje kvalitetno čuva i odbacio svaku mogućnost zloupotrebe.

"Kroz ovaj proces jasno će se znati da li je i gdje bilo propusta, ko je to učinio i ko snosi odgovornost. Odgovorna lica, bez obzira o kome se radilo, biće sankcionisani", naglasio je Mašović.

On je naveo da su u pripremama za ovu sveobuhvatnu inspekciju formirana i dva tijela, Strateški komitet koji čine predstavnici vlasti, nevladinih i međunarodnih organizacija, te NATO-a i EUFOR-a, kao i Koordinacioni komitet kao svojevrsno operativno tijelo zaduženo za pravilno vođenje procesa inspekcije.

"Ova inspekcija je najteža i najsveobuhvatnija aktivnost OS BiH do sada i zbog toga nam je potreban ovaj, za mnoge, dug period za kvalitetno obavljanje posla. Na procesu inspekcije angažovano je oko 450 naših pripadnika", rekao je Mašović.

Na konferenciji su predstavljene i informacije o aktivnostima pripadnika i sredstava OS BiH u Jablanica i Bihaću.

"OS BiH su od 3. augusta angažovane na gašenju požara na području opštine Jablanica i od tada su naša dva helikoptera obavila 20 časova leta, napravila 103 naleta i na požarišta izbacila oko 300.000 litara vode", rekao je Mašović, dodajući da će i dalje pružati podršku civilnim strukturama.

Pripadnici OS BiH iskazali su se i prilikom nedavnog požara u kojem je uništena Kantonalna bolnica u Bihaću. Među prvima su stigli na lice mjesta, pomogli u izmještanju bolesnika i gašenju požara.

Mašović je naveo da je u Bihaću jedan helikopter OS čiji je prioritet pružanje transporta bolesnicima u potrebi hitnog izmještanja u bilo koju bolnicu na području BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE