• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka gori na plus 41

Prema posljednjim mjerenjima, temperatura u Banjaluci iznosi 41 stepen Celzijusa.

 Banjaluka gori na plus 41 Izvor: MONDO

Na Banj Brdu živa na termometru popela se do 40 podioka.

"Nije isključeno da danas neće biti oboren temperaturni rekord. Najveća temperatura može da bude zabilježena i u 17 časova", rekao je meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS Igor Kovačić.

Zemlje regiona su na stranicama meteoalarma označene crvenom bojom, koja ukazuje na veoma opasno vrijeme sa visokom temperaturom, a za sutra naveče meteorolozi najavljuju jako nevrijeme sa mogućom pojavom pijavica.

Crvenom bojom upozorava se na visoku temperaturu koja može izazvati opasne posljedice po ljudsko zdravlje na tim područjima.

Skoro cijela BiH označena je crvenom bojom na stranici meteo-alarma Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Područja Trebinja i Foče označena su narandžastom bojom koja upozorava na opasno vrijeme s mogućim posljedicama po ljudske živote.

Prema navodima hrvatskih medija, crvenom bojom na stranicama meteo-alarma označene su i Hrvatska, Slovenija, Srbija i Mađarska.

Osvježenje i značajan pad temperature, prema najavama meteorologa, trebalo bi da stigne u subotu, a i u petak je ponegdje moguća pojava pljuskova i grmljavine, pa i olujnog nevremena.

BiH juče je bila najtoplija zemlja u Evropi, gdje je dnevna temperatura vazduha dostizala 40 stepeni Celzijusa.

Mostar je bio najtopliji evropski grad s temperaturom od 40,6 stepeni, dok je u Banjaluci, Zenici, Neumu mjereno 40 stepeni Celzijusa.

U popodnevnim časovima u pograničnom dijelu BiH i Hrvatske došlo je do razvoja kumulonimbusa, oblaka koji je odgovoran za jake vjetrove, snažne pljuskove, grad, gromove i munje, tornada, pijavice i trombe, prenose hrvatski mediji.

To je u pogranični dijelu juče uzrokovalo pljuskove s grmljavinom i kišu, pa je tako u Livnu palo i dva litra kiše po metru kvadratnom, a temperatura vazduha je sa 35,4 pala na 29,9 stepeni Celzijusovih.

U ostalim gradovima jugoistočne Evrope, koji je juče bio najtopliji dio starog kontinenta, mjerena je rekordno visoka temperatura vazduha.

Tako je Podgorica bila drugi najtopliji evropski grad s 40,2 stepena Celzijusa.

Po 40 stepeni Celzijusa bilo je i u nekim dijelovima Italije i Albanije, dok je Ljubljana s 39,5 stepeni Celzijusa zabilježila najviši temperaturu vazduha od početka zvaničnih meteoroloških mjerenja.

Uprkos visokoj temperaturi, ni Mostar i Podgorica juče nisu oborili temperaturne rekorde.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE