• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustoličen vladika Atanasije

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Atanasije ustoličen je danas u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

 Ustoličen vladika Atanasije Izvor: MONDO

Čin ustoličenja obavio je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, koji je pozvao sveštenstvo i vjernike da novog episkopa slušaju kao dobra djeca svoga roditelja, kao učenici svoga učitelja i da svojom ljubavlju i saradnjom doprinesu da on uspješno obavlja svoju uzvišenu službu.

"Prethodni vladika je dosta učinio da eparhija bude organizovana, za šta je u teškim vremenima, koja su iza nas, trebalo dosta vjere, ljubavi i nade. Tako je ostavio mogućnost svom nasljedniku da na miru nastavi rad na njenoj daljoj izgradnji", rekao je patrijarh Irinej.

Srpski patrijarh je dodao da od novog episkopa očekuje da uspostavi dobre odnose, prije svega sa svojim narodom, ali i drugim narodima koji žive na ovim prostorima i da širi ljubav među ljudima, jer tada neće biti mjesta za druga zla, osvete i mržnju.

"Dobra volja i ljubav sigurno neće biti odbačene", poručio je patrijarh Irinej.

Preuzimajući dužnost, vladika Atanasije je rekao da želi da ispuni sve ono što od njega crkva traži, te da se i dalje uzda u savjete i podršku patrijarha i arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

"Eparhija jeste u dobrom poretku i samo je dobra volja zadatak svih nas, tačnije usmjeriti dobru volju u dobrom pravcu", istakao je episkop Atanasije.

Dobrošlicu na svečanost ustoličenja gostima i vjernicima poželio je i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, koji je donedavno bio na čelu Eparhije bihaćko-petrovačke.

"Ustoličenje u tron episkopa nije samo ceremonija, već je to uvođenje episkopa u njegove obaveze, dužnosti i odgovornosti koje ovom prilikom, nakon 22 godine, predajemo drugom episkopu na staranje i upravljanje", rekao je vladika Hrizostom.

Episkop Hrizostom je dodao da, uprkos svim nedaćama kroz koje je prošla ova eparhija i njen narod, sa zadovoljstvom predaje uređenu i stabilnu eparhiju.

"Ova eparhija je postala simbol duhovne i materijalne obnove naše crkve i naroda, te vjerujemo da će je novi episkop još više duhovno unaprijediti", naglasio je Hrizostom.

Odlukom Svetog arhijerejskog sabora SPC, koju su njeni članovi donijeli na proljećnom zasjedanju, dosadašnji episkop bihaćko-petrovački Hrizostom izabran je tron Eparhije zvorničko-tuzlanske na mjesto penzionisanog vladike Vasilija, a vikarni episkop hvostanski Atanasije za novog episkopa bihaćko-petrovačkog.

Vladika Atanasije (Rakita) rođen je u Janju, kod Šipova, a zamonašio se sa 19 godina u manastiru Krka kod Knina, u završnom razredu Bogoslovije.

Diplomirao je na Akademiji Svetog Vladimira u Njujorku, a do 25-te godine predavao je u manastiru Krka, a potom je premješten na Kosovo i Metohiju, u Prizrensku bogosloviju, gdje je ostao 11 godina.

U Beograd je došao 1994. godine na poziv patrijarha srpskog Pavla, gdje je predavao na beogradskom Bogoslovskom fakultetu.

Za episkopa hvostanskog /nekadašnja eparhija na Kosovu i Metohiji izabran je tokom NATO bombardovanja Srbije maja 1999. godine. Kao episkop hvostanski, obavljao je dužnost pomoćnika patrijarha srpskog u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj, odnosno vikarnog episkopa od 1999. do 1. juna 2013. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE