• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SNSD nije glasao za ukidanje institucija RS

Član Glavnog odbora SNSD-a Zoran Tegeltija izjavio je da ova partija jeste glasala za zakon o PDV-u, ali nije za ukidanje institucija RS.

 SNSD nije glasao za ukidanje institucija RS Izvor: MONDO

Tegeltija je istakao da je SNSD glasao za zakon o PDV-u jer su taj zakon usvojile sve zemlje u Evropskoj uniji, ali da nikada neće glasati za ukidanje institucija Srpske, kao što je to radila Partija demokratskog progresa sa Republičkom upravom carina.

On je podsjetio da su radnici Republičke uprave carina ostali bez posla, završili "na ulici" i da ni danas ne rade iako imaju pravosnažna sudska rješenja, te da su ostali bez posla samo zbog svoje nacionalne pripadnosti jer su tvrdili da se u novoj upravi mora napraviti novi nacionalni balans.

Tegeltija, koji je i ministar finansija Republike Srpske, naglasio je da nikada ne bi dozvolio da isti PDV plaćaju oni koji kupuju hljeb i dječiju hranu i oni koji kupuju skupe automobile.

"Iz moje perspektive, kao ministra finansija, da Republika Srpska ima svoj poreski suverenitet, garantujem da građani Srpske ne bi plaćali istu stopu PDV-a i oni koji kupuju hljeb i dječiju hranu kao oni koji kupuju automobile od 150.000 evra", rekao je Tegeltija.

On je istakao da uporedni podaci pokazuju kako izgleda kada ova vlast prikuplja poreze, a kako kada to radi vlast u kojoj učestvuje PDP, prenosi "SNSD info".

"Što se tiče dijela poreskog suvereniteta, koji je ostao na Srpskoj, kada su u pitanju direktni porezi na samo dva pokazatelja vidi se kako to izgleda kada oni prikupljaju poreze, a kako kada mi to radimo, 2005. godine ukupno je prikupljeno 130 miliona maraka direktnih poreza u Srpskoj, a u 2012. godini prikupljeno je više od 340 miliona KM poreza, a iste su stope i poreza na dohodak i poreza na dobit i 2005. i 2012. godine", naveo je Tegeltija.

On je dodao da je 2005. godine prikupljeno 550 miliona KM doprinosa, a 2012. godine više od 1,3 milijarde KM.

Tegeltija je rekao da Republika Srpska nikome neće otpisati i oprostiti poreski dug, ali da neće ni zatvoriti nijedno preduzeće dok god postoji šansa da ono radi i zapošljava radnike.

"Pitanje Zakona o načinu izmirenja poreskog duga i mogućnosti konverzije duga u akcije postoji u zakonu o Poreskoj upravi. Upravo je Ministarstvo finansija insistiralo da se to isključi, jer je ostavljalo mogućnost da bilo koja Vlada Srpske donosi podzakonske akte i definiše način konverzije duga u akciju. Insistirali smo da način konverzije duga u akciju samo može da propiše Narodna skupština kako je to sada definisano zakonom", naglasio je Tegeltija.

On je ponovio da PDP ne bi smio da govori o poreskom sistemu Republike Srpske jer su oni, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, srušili poreski suverenitet Srpske, te da je ta partija formirala Upravu za indirektno oporezivanje na nivou BiH, na koju su prenijeli preko 60 odsto poreskih prihoda, kao i da su na BiH prenijeli kompletnu i zakonodavnu i izvršnu vlast kada je riječ o indirektnim porezima.

Tegeltija je naveo da "Optima grupa", koju PDP kritikuje, zapošljava 2.800 radnika, a "Svislajon" u Trebinju 1.100 ljudi.

On je dodao da je "Optima grupa" platila od svoje privatizacije preko 130 miliona KM direktnih poreza, te da je dug Rafinerije nafte u Brodu naslijeđen iz perioda prethodne vlasti, kao i da je "Optima grupa", prije procesa privatizacije, preuzela obaveze da taj dug isplati u određenom vremenskom periodu.

"Nemam nikakav poseban osjećaj prema bilo kom vlasniku kapitala, bez obzira da li dolazio iz Srbije ili Rusije, ali `Svislajon grupa` u ovom trenutku zapošljava više od 1.100 radnika. Vlada Srpske ili ja zaista ne možemo zamisliti situaciju kada bi taj kolektiv prestao da radi u Trebinju i kakve bi to posljedice imalo za taj grad i za tu regiju", zaključio je Tegeltija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE