• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaustavljen požar prema Konjicu

Požari u opštini Jablanica još nisu stavljeni pod kontrolu, ali je zaustavljeno njihovo širenje prema Konjicu.

 Zaustavljen požar prema Konjicu Izvor: MONDO

U gašenju vatre i juče su učestvovala dva helikoptera Oružanih snaga BiH, čije je djelovanje bilo efikasnije nego prethodnih dana zbog kratkotrajnog osvježenja i pada temperature zraka.

"Nažalost, još je aktivan požar u Donjoj Jablanici i onaj koji je prije 15 dana izbio udarom groma na nepristupačnom terenu Draganjske planine na Prenju. Kratkotrajno zahlađenje u subotu je pomoglo da vatrogasci, mještani i helikopteri smanje požarnu liniju, no temperature danas opet rastu i, evo, iznad Donje Jablanice vidi se jači dim nego jutros", kazao je Omer Nezirić, pomoćnik opštinskog načelnika za civilnu zaštitu.

Ogorčen je zbog "nerazumijevanja" iz Ministarstva sigurnosti BiH gdje lokalnu vlast smatraju krivom što požar nije lokalizovan, pišu Nezavisne.

"Da su došli ovdje i sami bi znali da je ovoliku površinu zapaljene borove šume na ovako strmovitom terenu moguće ugasiti samo iz zraka, a ova dva helikoptera ne mogu sve 'pokriti'. Čak ni hrvatski kanaderi za dva dana ovo nisu mogli ugasiti, kako bi tek mogli vatrogasci", ustvrdio je Nezirić, koji nije želio komentarisati odbijanje ponovljenog zahtjeva za međunarodnu pomoć angažovanjem letjelica.

Tvrdi i da ne zna čija je ideja da se traži pomoć ruskog aviona, stacioniranog u Nišu, ali smatra da nisu tačne ocjene "vlasti u Sarajevu" da on ne bi mogao pomoći jer bi ogromne količine vode, koje bi izbacio, uništile dalekovode.

Požar je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu bio izbio i u opštini Ravno, na miniranom području gdje ni zračne snage ne bi mogle djelovati. Iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite kazali su juče da je preksinoć ovaj požar lokalizovan zahvaljujući kiši.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE