• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NVO sektor: Niko ne zna kuda ide novac

U BiH registrovano 12.000 nevladinih organizacija, a ne postoji način provjere utrošenih sredstava, koja su u 2012. iznosila preko 100 miliona KM

 NVO sektor: Niko ne zna kuda ide novac Izvor: MONDO

U BiH, prema ranijim istraživanjima, ima 12.000 nevladinih organizacija, od kojih većina nije aktivna, a ne postoji jasan način provjere utrošenih sredstava, koja su samo u prošloj godini iznosila više od 100 miliona maraka.

U Inicijativi za bolju i humaniju inkluziju smatraju da je 12.000 nevladinih organizacija previše u odnosu na broj stanovnika u BiH.

Na osnovu skromnog istraživanja, koje je sačinila Inicijativa, pokazalo se da sredstva donirana nevladinom sektoru samo djelimično dospijevaju do krajnjih korisnika, te da organizovana kontrola ne postoji u ovom sektoru.

"Frapantno je da se u 2011. godini čak 64 odsto tih sredstava dodijelilo bez tendera, što znači da te organizacije koje su dobile novac nisu prošle nikakvu proceduru provjere njihovih kapaciteta", navodi istraživač u Inicijativi za bolju i humaniju inkluziju Tijana Dmitrović.

U nevladinom sektoru, međutim, tvrde drugačije i ističu da strani donatori imaju rigorozne mjere provjere, a podložni su finansijskim inspekcijama.

"Za svaki cent mora se odgovarati i podnositi izvještaj onom ko dodjeljuje ta sredstva", rekao je projekt manadžer u Centrima civilnih inicijativa Ivica Čavar.

Na nivou BiH registrovano je oko 1.600 udruženja i fondacija, a samo u prošloj godini institucije BiH izdvojile su gotovo 700.000 maraka za nevladin sektor, prenosi Federalna televizija.

U fazi nacrta je okvirni zakon o uspostavljanju registra nevladinih udruženja i fondacija. "Ukoliko se dobije sva potrebna podrška, prvi put ćemo imati zajedničku elektronsku bazu svih nevladinih udruženja i fondacija", rekla je portparol Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

U istraživanju Inicijative za bolju i humaniju inkluziju, nevladin sektor je ocijenjen kao netransparentan, jer je, kako kažu, nemoguće egzaktno pratiti novac koji dobiju i način na koji ga raspodjeljuju. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE