• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Protjerano 14 stranaca zbog rada na crno

Služba za poslove sa strancima jutros je naložila protjerivanje 14 osoba iz BiH zbog rada na crno

 Protjerano 14 stranaca zbog rada na crno Izvor: MONDO

Osim protjerivanja, njima je zabranjen ponovni ulazak u zemlju u trajanju od jedne do pet godina.

Inspektori Službe za poslove sa strancima vrše obimnu akciju čiji je primarni cilj suzbijanje rada na crno stranih državljana u BiH, tako da se broj stranaca koji su protjerani zbog rada na crno samo u Sarajevu u toku jedne sedmice popeo na 31.

Riječ je o stranim državljanima koji su tokom kontrola inspektora Službe zatečeni da rade u ugostiteljskim objektima, kršeći imigracione propise BiH – bez prijavljenog boravka i obavezne radne dozvole.

O svim nezakonitostima sačinjeni su izvještaji i upućeni inspekcijskim organima nadležnim za poduzimanje mjera prema poslodavcima koji ne poštuju propise BiH i ilegalno zapošljavaju strane državljane.

Izrazito visoka stopa nezaposlenosti bh. građana zahtjeva nultu stopu tolerancije na ilegalan rad stranih državljana u BiH, saopšteno je iz Službe za poslove sa starancima.

Akcija u vidu pojačane kontrole kretanja i boravka stranaca je u toku i na području Bihaća i Banjaluke, a u narednom periodu biće provedena u cijeloj zemlji s akcentom na osobe koje zloupotrebljavaju bezvizni režim za ilegalan rad.

Objavljivanje informacija o pojačanim aktivnostima inspektora za strance preventivnog je karaktera kako bi stranci koji u BiH rade bez regulisanog boravka i radnih dozvola i njihovi poslodavci, koji na taj način krše niz propisa, prekinuli tu praksu i spriječili mogućnost protjerivanja iz BiH, odnosno plaćanja visokih novčanih kazni.

Iz Službe ističu da ova aktivnost neće biti privremenog karaktera, te da će se Služba, u saradnji sa ostalim bezbjednosnim agencijama u BiH, odlučno suprotstaviti svim oblicima ilegalnih migracija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE