• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građanima podijeljene "Srbske novine"

Na banjalučkom Trgu Krajine danas su podijeljeni besplatni primjerci jubilarnog izdanja "Srbskih novina".

 Građanima podijeljene "Srbske novine" Izvor: MONDO

Prvi broj ovih novina štampan je u Beču prije 200 godina.

Glavni urednik "Srbskih novina" Predrag Adamović rekao je novinarima da su se na današnji dan prije dva vijeka u Beču pojavile prve novine na srpskom jeziku "Novine serbske" i da je izdanje "Srbskih novina" doprinos obilježavanju tog jubileja.

"Ovo nisu nove novine na medijskom prostoru Republike Srpske, već podsjetnik na početke srpskog novinarstva. Svojim sadržajem ove novine pokazuju šta je siguran oslonac našem narodu u teškim vremenima 21. vijeka", istakao je Adamović.

On je dodao da je taj oslonac Srpska pravoslavna crkva, svetosavski i svetonikolajevski zavjet, srpski jezik, ćirilica, srpska porodica, domaćinski rad i trajno sjećanje na junake, praznike i žrtve srpskog naroda.

Posebno izdanje "Srbskih novina", uz pomoć saradnika, priredili su Srbsko sabranje "Baštionik", Udruženje građana "Jadovno 1941." i Srbski narodni pokret "Izbor je naš".

Predsjednik Udruženja "Jadovno 1941." Dušan Bastašić rekao je da se ovo posebno izdanje novina ne bavi svakodnevnim dešavanjima, već zaboravljenim temama vezanim za identitet srpskog naroda, ne samo u Srpskoj i Srbiji, već svuda u svijetu.

Predsjednik Srbskog narodnog pokreta "Izbor je naš" Dane Čanković istakao je da srpskoj omladini primjer treba da budu dva Srbina - Dimitrije Davidović i Dimitrije Frušić, koji su u teškim vremenima kao studenti u Beču štampali "Novine serbske".

Promocija "Srbskih novina" biće održana večeras u klubu Svetosavske omladinske zajednice u Banjaluci, sa početkom u 19 časova.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE