• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MIP nema informacije o građanima BiH u Egiptu

Ministarstvo inostranih poslova BiH nema podatke o broju građana iz BiH koji borave u Egiptu

 MIP nema informacije o građanima BiH u Egiptu Izvor: MONDO

Ministarstvo inostranih poslova BiH nema podatke o broju građana iz BiH koji borave u Egiptu, ali je u stalnom kontaktu sa Ambasadom BiH u Kairu, koja izvještava o situaciji u toj zemlji, izjavio je Srni ministar-savjetnik u ovom ministarstvu Nebojša Regoje.

"Kako diplomatsko-konzularna predstavništva BiH nisu ovlaštena za prikupljanje podataka naših državljana koji borave u inostranstvu, te kako oni nisu obavezni da se prijave ili registruju kod naših predstavništava, trenutno ne možemo govoriti o tačnom broju državljana BiH koji borave u Egiptu", rekao je Regoje.

On je dodao da Ministarstvo nema preciznu informaciju koliko turista iz BiH boravi u Egiptu, ali je naglasio da se turističke destinacije većinom nalaze na obali Crvenog mora na istoku zemlje, gdje je situacija nešto manje napeta.

"U Egiptu živi izvjestan broj građana iz BiH, većinom studenti, sa kojima Ambasada BiH u Kairu nastoji da održava kontakt, ali niko od njih još nije tražio bilo kakvu pomoć ili izvijestio o problemima", istakao je Regoje.

Ministarstvo inostranih poslova BiH, kaže Regoje, osuđuje upotrebu nasilja, te se zalaže za mirno rješenje problema i što skorije vraćanje funkcionisanja Egipta u demokratske okvire, o čemu je izdato i zvanično saopštenje.

Prema njegovim riječima, po pitanju razvoja događaja u Kairu i eventualne evakuacije, Ambasada takođe razmjenjuje informacije sa drugim stranim diplomatsko-konzularnim predstavništvima u tom gradu, a u saradnji sa Ministarstvom će, ukoliko se za to ukaže potreba, biti preduzete mjere evakuacije.

Ministarstvo inostranih poslova BiH je ranije u nekoliko navrata izdalo saopštenje u kojem se građani BiH upozoravaju na opasnost odlaska u Egipat, a službeno upozorenje trenutno stoji i na veb stranici Ministarstva.

Građani BiH u Egiptu, kojima je potrebna pomoć, mogu se obratiti Ambasadi BiH u Kairu na brojeve telefona + 202 374 99 191 i + 202 374 99 192.

U Kairu i drugim gradovima Egipta proglašeno je vanredno stanje i policijski čas, a i dalje vlada opasnost od izbijanja nereda. 

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE