• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Sve "bosansko" mora da ima konsenzus

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio da je insistiranje Bošnjaka na "bosankom" jeziku samo jedan u nizu pokušaja da se centralizuje BiH.

 Dodik: Sve "bosansko" mora da ima konsenzus Izvor: MONDO

Dodik je, komentarišući tužbu koju je Sarajlija čiji su inicijali R.Š. podnio protiv Srpske zbog negiranja "bosanskog" jezika, rekao da su oni, koji žele da održe priču o centralizaciji svega i svačega, sada na dnevni red stavili jezik.

Tužba je uslijedila nakon što je Dodik rekao da ne postoji "bosanski" jezik, navodeći da reis Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović dezinformiše javnost, te naglasio da Bošnjaci imaju pravo na svoj jezik, ali da se on ne može nazivati "bosanskim" nego bošnjačkim i da obilježje jezika nosi obilježje naroda.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je za "Glas Srpske" da je veliki muslimanski praznik iskorišćen da se pošalje loša poruka.

"Poštujem sve praznike koje Bošnjaci obilježavaju, ali neprimjereno je da reis govori o `bosanskom` jeziku u dane tih praznika, jer zna da o tome ne postoji konsenzus niti bilo kakav propis u BiH koji na to obavezuje. Zato sam iznio svoj stav o tome", istakao je Dodik.

On je dodao da je nemoguće da bilo šta u BiH nosi prefiks "bosanski", ako o tome nema konsenzusa.

"Oni samo tuže, a misle da će vještački Sud i Tužilaštvo BiH presuđivati onako kako oni očekuju", rekao je Dodik.

On je naglasio da Srpska neće prihvatiti "bosanski" jezik, jer on nije istorijski postojao, te naveo da je tu priču politički promovisao međunarodni faktor u momentu kada Srbi nisu bili uključeni u određene procese iz vremena raspada Jugoslavije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE