• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Funkcioneri BIH: Dvije plate za jednu funciju

Bilo bi sasvim logično da funkcioneri koji su i redovni članovi nekih tijela, baš po funkciji koju obavljaju, za članstvo ne primaju dodatne naknade.

 Funkcioneri BIH: Dvije plate za jednu funciju Izvor: MONDO

Međutim, od ovog mandata državni i entitetski ministri finansija za povremeno sjedanje u fotelje u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH uz redovnu ministarsku platu mjesečno dodatno dobijaju preko dvije hiljade maraka, piše Euroblic.

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, uz redovnu platu, kao predsedavajući UO UIO mesečno prima 2.280 KM. Njegove kolege iz RS i FBiH Zoran Tegeltija i Ante Krajina dobijaju malo manje – po 2.080 KM.

Poslanici, revizori, članovi nevladinih organizacija i izborne komisije slažu se da je bezobrazno da država dozvoljava da se na takav način iskorištavaju državne funkcije, ali priznaju da ni sami ne znaju ko je sve na listi takvih zvaničnika.

Veruju da bi bilo dobro da neko napravi registar takvih funkcionera, kako bi se tačno znalo kome treba da se stane u kraj, ali priznaju da se ni oni sami time nisu bavili.

Glavni revizor BiH Milenko Šego podseća da redovno pretresaju sva državna tela, ali da se duplim funkcijama nisu posebno bavili.

„Obraćali smo pažnju na efikasnost rada upravnih i nadzornih odbora, komisija, ali imena nismo isticali. Veći je problem što ta tela često ne opravdaju rad, a i u slučaju UO UIO dosta stvari ide na sistem povuci-potegni“, kaže Šego.

Poslanik u parlamentu BiH Mehmed Bradarić takođe kaže da ne postoji evidencija duplih funkcionera, jer se veruje da se uglavnom poštuje Zakon o sukobu interesa.

„Manji su problem ministri, ovo su pojedinačni slučajevi. Najviše se okoriste kojekakvi pomoćnici ministra i njihovi drugari iz kabineta“, kaže Bradarić.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS Branislav Borenović iznenađen je ovom činjenicom, tvrdeći da država odavno povlači loše poteze, ali da se takve stvari nisu dešavale.

„Kad sam ja bio ministar RS, izričito nam je bilo zabranjeno da kao predstavnici državnog kapitala primamo naknade bilo gdje. Bio sam, recimo, predstavnik državnog kapitala u HE Trebišnjica, ali nijednu marku za to nisam smio da primim. Ni ja, ni moje kolege, ni prije, ni poslije“, kaže Borenović.

Portparol Transparensi internešenela Ivana Korajlić upozorava da bi slučaj duplih plata za istu funkciju izričito morao da bude zabranjen, pogotovo što funkcionerima članstvo na takvim mestima donosi itekakvu korist.

„Iskustvo je pokazalo da oni debelo iskoriste ta mesta, pa im se mora ograničiti bar primanje iz budžeta. Mora se napraviti i javni registar duplih funkcija, kako bi se na vreme pratio potencijalni sukob interesa, što se sad ne radi“, objašnjava Korajlićeva.

Portparol Centralne izborne komisije BiH Maksida Pirić kaže da za svaki pojedinačni slučaj mora CIK da zasjeda, kako bi se utvrdilo da li se radi o sukobu interesa. Do danas nisu razmatrali ministarske slučajeve.

Uz popriličnu korist koju imaju ministri od UIO, tri člana primaju ekspertske naknade od 3.200 KM, kao i posmatrači iz Direkcije za finansije Brčko distrikta i Centralne banke BiH Mato Lučić i Amir Hadžiomeragić - po 1.600 KM.

Direktor UIO Miro Džakula odbio je da prima posmatračku naknadu smatrajući je nelogičnom.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE