• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zaustavljena isporuka infuzija bolnicama u RS

Domaća veledrogerija, koja je prije četiri mjeseca prošla na tenderu za nabavku lijekova, bolnice u RS snabdijeva neispravnom infuzijom.

 Zaustavljena isporuka infuzija bolnicama u RS Izvor: MONDO

Direktor kompanije "Hemofarm" Banjaluka Aleksandar Veselinović je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je zdravstveni inspektor utvrdio da njihov proizvod ne posjeduje dokaz o kontroli kvaliteta i da se, umjesto u staklenoj ili plastičnoj ambalaži, nalazi u kesama.

On je dodao da bi Agencija za lijekove BiH trebalo da blokira skladište te veledrogerije i zabrani joj rad.

Veselinović nije precizirao o kojoj veledrogeriji se radi, ali je naveo da je ona, prilikom prijavljivanja na tender za infuzije vrijedan 3,5 miliona KM na godišnjem nivou, stala iza izjave da su njeni proizvodi bezbjedni i zdravstveno ispravni.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Fond zdravstvenog osiguranja, koji je raspisao ovaj tender, sve su uradili u skladu sa zakonom.

"Fond nije mogao da ide sa predubjeđenjem da učesnici tendera ne stoje iza svojih izjava da su njihovi proizvodi ispravni, što se ovdje desilo", rekao je Veselinović.

Glavni republički zdravstveni inspektor Desimir Miljić rekao je da u ovom slučaju nije riječ o sumnji u kvalitet i potencijalni rizik za zdravlje pacijenata, već o poštivanju zakonskih obaveza uvoznika lijekova.

On je precizirao da su, nakon što su u Inspektoratu dobili obavještenje da se u bolnice isporučuju lijekovi koji nisu prošli provjeru kvaliteta, u gradskoj bolničkoj apoteci izvršene kontrole, i da inspektoru nije predočen dokaz o kontroli uvezenih serija infuzionih rastvora.

Miljić je dodao da podaci na pakovanjima infuzionih rastvora ukazuju da su oni namijenjeni za tržište Hrvatske i Slovenije i da inspekcija nije zabranila primjenu preostalih malih količina, već da je zatražila od agencije naknadno dostavljanje dokaza o kontroli kvaliteta.

Srna nezvanično saznaje da se radi o veledrogeriji "Komedprom" iz Banjaluke. Nakon ovih informacija Fond zdravstvenog osiguranja RS zaustavio je isporuku infuzija veledrogerije "Co Medprom" iz Banjaluke zdravstvenim ustanovama u RS. Kako je navela Darija Filipović, portpatolka Fonda, pacijenti neće osjetiti nastali problem, jer je Fond snabdjeven robom drugih proizvođača. Nezvanično, zdravlje pacijenata ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE