• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Toplana: Nije upitna naredna sezona grijanja

Vlada RS i grad Banjaluka će, kao i prethodnih godina, pomoći banjalučkoj "Toplani" da nabavi mazut za sezonu grijanja, koja će početi na vrijeme

 Toplana: Nije upitna naredna sezona grijanja Izvor: MONDO

To je rekla Srni portparol ovog preduzeća Žaklina Mijatović.

Mijatovićeva je istakla da građani mogu biti mirni kada je riječ o grijanju ove zime, kao i da će "Toplana" tokom redovnog remonta učiniti sve da bi potrošači u svim dijelovima grada imali odgovarajući kvalitet grijanja.

"Naši potrošači ne treba da brinu da će `Toplana` otići u stečaj, jer od toga nema govora. Naprotiv, `Toplana` će obezbijediti i sredstva za izgradnju mini kotlovnica na perifernim dijelovima grada, tačnije na Starčevici, Kočićevom vijencu i u krugu preduzeća, što će rasteretiti postojeće kapacitete", objasnila je Mijatovićeva.

Prema njenim riječima, prva od tri mini kotlovnice, biće izgrađena već ove sezone na Starčevici.

Mijatovićeva je istakla da informacija da se sve više potrošača isključuje sa sistema grijanja nije tačna, te da oni koji se na taj korak odlučuju kao razlog ne navode nezadovoljstvo radom "Toplane", već ekonomsko stanje.

Ranije danas, član Glavnog odbora Partije demokratskog progresa Zoran Talić izjavio je da bi predstojeća sezona grijanja u Banjaluci mogla biti pod znakom pitanja, jer od 28 miliona KM potrebnih za nabavku mazuta, "Toplana" može da obezbijedi samo deset miliona KM. 

Talić je na konferenciji za novinare rekao da je "Toplani" potrebno još deset miliona KM od grada, koji ta sredstva nije planirao u budžetu, niti može da se za njih zaduži, jer je Banjaluka već previše zadužena. 

On je dodao da je kumulativni gubitak "Toplane" oko 53 miliona KM, a kratkoročne i dugoročne obaveze do kraja 2012. godine 63 miliona KM. "Toplana od svojih izvornih prihoda 46 odsto ostvaruje putem naplate za grijanje, a 54 odsto zavisi od subvencija i donacija, što znači da ne može biti samoodrživa ni u kom slučaju", naglasio je Talić. 

Prema njegovim riječima, grad Banjaluka je u "Toplanu" u 2012. godini uložio više od 32 miliona KM, a stvoren je deficit oko 225.000 KM, pa se postavlja pitanje koliko bi bili gubici ovog preduzeća bez pomoći grada. 

Talić je naveo da je grad Banjaluka zadužen 207 miliona KM, ali da je najgore što je to zaduženje ostvareno kod komercijalnih banaka, pa su oko 53 miliona KM kamate, te pojasnio da je od tih kreditnih zaduženja najviše uzimala "Toplana", koja do prošle godine nije bila ni u vlasništvu grada. 

Potpredsjednik PDP-a Borislav Borenović rekao je da "Toplana" ne može opstati na ovaj način, jer ima najskuplje grijanje, a rezultat toga je da se posljednjih godina sve više građana isključuje sa ovog sistema.  

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE