• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Komšić priča gluposti"

Zvaničnici RS oštro osudili izjavu Željka Komšića da bi odcjepljivanje RS dovelo do rata.

 "Komšić priča gluposti" Izvor: MONDO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da Srpska svoj legitimitet brani iz svog Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma i svoju snagu mjeri demokratskim sredstvima.

Dodik je, komentarišući izjavu Željka Komšića da će svi kojima je stalo do BiH uzeti oružje ako Republika Srpska pokuša otcjepljenje, poručio da su to riječi onih koji ne znaju kako riješiti nagomilane probleme u BiH.

"Komšić sa svojim adrenalinom ne može pomoći BiH i njegove riječi ne bi trebalo da izazivaju nikakvu pažnju u BiH", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, time što pominje oružje, samo pokazuje da i sam sumnja u BiH.

"Republika Srpska je svjesna sebe, nismo srećni u BiH i BiH predstavlja okove oko nogu Srpske", istakao je Dodik.

Dodik je upitao i otkud Komšiću oružje da spominje mogući oružani sukob.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić smatra da je Komšićeva izjava prvi značajan istup Komšića kao lidera nove partije, a koji se dobro zabrinuo ko će činiti njegovo glasačko tijelo.

"Zna da to neće biti Srbi i Hrvati, posebno Hrvati koji ga i ne smatraju svojim predstavnikom, nego da to moraju biti Bošnjaci, a pored obilja bošnjačkih partija svjestan je da mora da se izbori za svoje mjesto među njima", izjavila je Majkićeva Srni.

Ona je dodala da je njegova izjava upućena Federaciji BiH, bez obzira što tretira Republiku Srpsku, te da Komšić na taj način pokazuje da je "veći katolik od pape".

"Ovim je pokazao da razmišlja i zna da će imati problem na narednim izborima, pa će sa rigidnošću svojih stavova zaposliti svu domaću javnost", istakla je Majkićeva.

Ona je dodala da pitanjima kojima se bavi Komšić, a koje nisu državničke i koje ne dolikuju osobi na takvom mjestu, ne terba gubiti vrijeme.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Borislav Borenović smatra da predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić samo nanosi štetu BiH izjavama da bi svi kojima je stalo do BiH uzeli oružje da Republika Srpska pokuša otcjepljenje.

Borenović je novinarima rekao da Komšić pokazuje svoju nezrelost i neozbiljnost kada je riječ o obavljanju funkcije člana Predsjedništva BiH.

"Njegove izjave su najobičnije gluposti. Takvi ljudi, koji su na ključnim pozicijama u ovoj zemlji, ne smiju sebi da dozvole da se ponašaju nedolično, već treba da pokažu da su ozbiljni politički faktori u BiH", istakao je Borenović.

Prema njegovim riječima, Komšić treba da pokaže da mu je stalo i da poštuje i Republiku Srpsku i Federaciju BiH, kao i ustave ove zemlje, a ne da pali vatru i raspiruje nacionalne tenzije.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je Srni da je tačno da je situacija u BiH zabrinjavajuća, ali i da je doprinos tome dao upravo (Željko) Komšić "kao slobodan strijelac koji ne poštuje ni Ustav niti bilo kakva načela pa ni ona moralna".

Pavić je, reagujući na izjavu predsjedavajućeg Predsjednštva BiH Željka Komšića da će svako kome je stalo do BiH uzeti oružje ako Republika Srpska pokuša da se otcijepi, istakao da je upravo Komšić učestvovao u razbijanju jedne države.

"On je zaboravio da je u skorijem vremenu učestvovao u razbijanju jedne države i dao veliki doprinos njenom razbijanju i najmanje pravo ima da govori o očuvanju BiH", rekao je Pavić.

On smatra da ne treba poklanjati veliku pažnju izjavama kojima se Komšić povremeno oglašava u javnosti.

"To je čovjek koji svako malo smisli neku glupost i sa njom izađe u javnost da bi se jednostavno zadržao u vrhu pažnje novinara i sva sreća što mu je mandat pri kraju i više nikada neće doći u toj poziciji da priča o bilo čemu", rekao je Pavić.

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke Borislav Bojić izjavio je Srni da izjava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića još više udaljava Srpsku iz BiH.

"On je neko ko unosi nemir u BiH i takva vrsta poziva na rat onima koji najviše vole BiH, a to je u stvari poziv Bošnjacima, budući da se oni danas najviše izjašnjavaju za BiH, poruka je Srbima kakva se mogla čuti devedesetih godina /20. vijeka/", rekao je Bojić.

On je dodao da je takva vrsta pristupa nešto što se može očekivati od Komšića, izrazivši nadu da on više nikad neće biti u Predsjedništvu BiH.

"On ne poziva Republiku Srpsku da izgrađuje institucije BiH, već jednostavno radi sve da Srpska ne bude u BiH i takve izjave dovode u situaciju da Republika Srpska ide ka otcjepljenju,a ne do uspostavljanja normalnih odnosa unutar BiH", naglasio je Bojić.

On je dodao da Komšić pokušava da napravi prostor za svoje dodvoravanje SDA i za svoj politički angažman, ali da njegove opasne izjave nisu od juče.

"Sjećam se slične vrste poziva u izjavi upućenoj Vojislavu Koštunici, tadašnjem premijeru Srbije, i ta vrsta poziva me ne iznenađuje, jer je Komšić sklon tome", istakao je Bojić.

On je dodao da je ova izjava slična onoj "kada muž kaže ženi sa kojom je u braku, da ako ne ostane u braku, on će je oružjem primorati na to" - a što je krivično djelo.

"Ovaj postupak Komšića treba da bude osuđen i pridružujem se svim osudama ove izjave kojih će biti iz Republike Srpske", istakao je Bojić.

Predsjedavajići Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je za sarajevsko "Oslobođenje" da će svako kome je stalo do BiH uzeti oružje ukoliko bi se Republika Srpska pokušala od otcjepiti. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE