• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Šefovi" prosjaka dnevno zarađuju 2.000 evra

Organizatori prosjačkih grupa u Sarajevu koji imaju i do 40 dece u svojim "timovima" dnevno zarađuju više od 2.000 evra.

 "Šefovi" prosjaka dnevno zarađuju 2.000 evra Izvor: MONDO

Sve to se dešava u situaciji kada statistika pokazuje da je prosječna mjesečna plata u Bosni i Hercegovini iznosi 415 evra, objavila je danas agencija Fena.

Vođe organizovanog prosjačenja u Sarajevu su nezaposlene osobe, koje nemaju evidentiran nijedan dan radnog staža, a zahvaljujući dobro razrađenoj metodologiji "biznisa" vlasnici su skupocjenih stanova na atraktivnim lokacijama i vozaju automobile vrednije od 25.000 evra.

Iz tima za prevenciju prosjačenja koji djeluje pri Centru za socijalni rad Sarajevo ukazali su da je prepreka za rješavanje tog problema to što su djeca prosjaci iz drugih gradova, i za njih ne vrijede zakoni Kantona Sarajevo koji se odnose se na krivična djela prosjačenja.

U timu navode da su organizatori prosjačenja upoznati s time i da zbog toga dovode djecu iz Republike Srpske ili drugih kantona.

Do sada nije bilo pokrenutih sudskih sporova protiv organizatora te vrste kriminala, iako je mobilni tim dostavljao prikupljenu dokumentaciju.

Za angažovanje prosjaka iz udaljenih gradova su osigurani smještaj i hrana u Sarajevu, to jedino i dobiju kao naknadu za prosjačenje, a koji dolaze iz Kaknja ili Zenice svaki dan putuju vozom.

Njihov rad se nadgleda, a svakih 20 minuta im se uzima novac koji zarade, navodi Fena.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE