• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đokić: Novi zakon ne ugrožava prava radnika

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da radni tekst novog zakona o radu ne ugrožava nivo dostignutih prava radnika.

 Đokić: Novi zakon ne ugrožava prava radnika Izvor: MONDO

Đokić je istakao da je razlog za donošenje novog zakona u tome što je u Srpskoj doneseno nekoliko propisa kojima treba prilagoditi zakon o radu, kakvi su Zakon o sistemu javnih službi, Uredba o klasifikaciji djelatnosti, Zakon o PIO i drugi.

"Promjene nalažu i izmijenjeni društveno-ekonomski odnosi, provedena privatizacija, drugačija privredna slika, sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU", rekao je Đokić za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naveo da radni tekst novog zakona predlaže bolje definisanje radnog vremena nego što je sada slučaj, kao i da se za godišnji odmor predlaže 20 radnih dana u startu, umjesto sadašnjih 18.

"Novo rješenje predlaže da plate budu javne, bolje reguliše zabranu diskriminacije, prestanak radnog odnosa, kolektivni ugovor", naglasio je Đokić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske istakao je da je Vlada pokušala da sa socijalnim partnerima razgovara o ovom rješenju, ali da je problem nastao zato što je radni tekst zakona pogrešno predstavljen javnosti.

"Ovaj radni materijal treba da nas okupi za sto i da zajedno razmotrimo sve članove zakona. Međutim, za to nema spremnosti Saveza sindikata, dok poslodavci u Srpskoj imaju želju da se bave ovim pitanjem", naglasio je Đokić.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić istakla je da radnička klasa nije čula nijedan valjan razlog za donošenje novog zakona o radu.

"U tom radnom tekstu nigdje se ne definiše šta je to plata, kako se dolazi do nje. Poslodavci ne žele da plaćaju minuli rad i prekovremene sate", naglasila je Mišićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Predrag Zgonjanin rekao je da postojeći zakon o radu sprečava poslodavce da odvoje radnike od neradnika.

"Novi zakonom treba da utvrdimo pitanje pauze, povećaćemo kontrole rada na crno, ali porodiljsko odsustvo ne možemo da platimo, jer to ne treba da opterećuje poslodavaca", naglasio je Zgonjanin.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE