• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Drvaru krše prava srpskoj djeci

Rukovodstvo Osnovne škole "Drvar" u ovom gradu kontinuirano krši prava srpske djece i nameće hrvatsku obrazovnu politiku.

 U Drvaru krše prava srpskoj djeci Izvor: MONDO

Ovo je izjavio Srni delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Slaviša Mihajlović.

Mihajlović je rekao da pomoćnik direktora ove škole Jadranka Lovrinović, koja je, kako je naveo, koordinator politike hrvatskog lobija, nije dozvolila učenicima da prisustvuju obilježavanju pogibije srpskog policajca Ratka Sopića, čiji sin pohađa školu, iz bezbjednosnih razloga.

On je dodao da je policija uredno obavijestila direktora škole i djeci garantovala bezbjednost. "To je nonsens, jer djeca nisu učestvovala ni u kakvim protestima, već na svečanom događaju", rekao je Mihajlović, navodeći da su djeca nakon zabrane samovoljno napustila školu kako bi se solidarisala sa svojim školskim drugom, po čijem je ocu dobila ime drvarska ulica.

On tvrdi da se na zidovima škole još nalaze hrvatska obilježja sa šahovnicom, uprkos činjenici da su proglašeni neustavnim, kao i da su natpisi isključivo na hrvatskom jeziku i da se u školi slave svi hrvatski praznici.

Načelnik opštine Drvar Stevica Lukač upozorava da se prava srpske povratničke djece u ovoj školi sistematski krše godinama.

On tvrdi da su udžbenici za učenike isključivo na hrvatskom jeziku, kao i da su pojedini prosvjetni radnici izloženi pritiscima, jer godinama dobijaju ugovore o radu na određeno vrijeme.

"Takođe, u školi se nalaze i obilježja kantona koja su neustavna, ali se preko toga prelazi ćutke", rekao je Lukač.

On je dodao da je po pitanju izvođenja nastave na maternjem jeziku lokalni parlament u više navrata upućivao resornim ministarstvima zahtjev da se učenicima srpske nacionalnosti omogući maksimalno korištenje njihovih konstitutivnih prava, ali da do sada nije bilo nikakvog odgovora.

"Svi akti koje smo upućivali završavali su jednostavno u fiokama i nikad nisu ni razmatrani", rekao je Lukač.

Osvrnuvši se na obilježavanje pogibije srpskog policajca Ratka Supića, Lukač je rekao da je zabrana učenicima da prisustvuju tom događaju izazvala veliki revolt.

Nastavnik u Osnovnoj školi "Drvar", koji je molio da mu se ne pominje ime, kaže da se u ovoj školi nastavnicima redovno prekidaju ugovori na određeno vrijeme, kako ne bi ispunili uslov da dobiju stalno zaposlenje, kao i da su suočeni sa mobingom koji provodi direktor Jelka Danić i pomoćnik direktora Lovrinović.

"Što se tiče prosvjetnog inspektora u kantonu, u pitanju je čovjek koji radi isključivo za Hrvate, dođe kad god treba da se nešto zataška hrvatskoj strani, ali od njega nemamo nikakvu pomoć", kaže sagovornik Srne, dodajući da je na mjestu nastavnika fizičkog vaspitanja u ovoj školi čak radio i Hrvat sa srednjom stručnom spremom i, inače, invalid.

Rukovodstvo Osnovne škole "Drvar" iz Drvara demantovalo je danas navode delegata u Domu naroda federalnog parlamenta Slaviše Mihajlovića da je spriječilo osnovce da prisustvuju činu imenovanja ulice po ocu njihovog učenika, tvrdeći da nisu narušena prava djece.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE