• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjalučani djeci daju dvostruka imena

Likovi iz filmova, serija i književnih djela, kao i dvostruka imena sve su češće inspiracija roditeljima u Banjaluci prilikom davanja imena djeci.

 Banjalučani djeci daju dvostruka imena Izvor: MONDO

Šef Odsjeka za upravne poslove i građanska stanja Administrativne službe grada Banjaluka Diana Džaja-Jokić kazala je da se u matične knjige sve češće upisuju dvostruka imena poput Ana Jovana, Alisija Stefani, Helena Marija, Kristijan Pavle, Aleksandar Patrik ili Stefano Masimo.

U matičnu knjigu upisani su i Drina i Romeo, piše "Glas Srpske".

Jedna Banjalučanka djetetu je dala ime po liku iz romana. Kaže je da je to uradila zato što želi da joj se dijete izdvaja od ostalih vršnjaka.

"Inspiraciju za ime dobila sam čitajući Šekspira. Smatram da moj sin ima originalno ime", dodala je ona.

Džaja-Jokić ističe da Banjalučani sve češće podnose i zahtjeve za promjenu ličnog imena.

"U prvih deset mjeseci podneseno je 180 zahtjeva za promjenu ličnog imena i prezimena, dok je prošle godine ovaj broj bio nešto manji", rekla je Diana Džaja-Jokić i dodala da ima mnogo slučajeva u kojima su imena različito evidentirana u dokumentima ili evidencijama različitih organa.

"Dešavaju se greške, naročito u pravnom smislu, kada lica koriste dokumenta kao što su svjedočanstva, diplome, lične karte, radne knjižice ili upisi u evidenciju nekog drugog organa, kao što su zemljišne knjige na ime i prezime koje im nije određeno pri rođenju", rekla je Džaja-Jokić.

Ona je navela neke od primjera kao što su imena Danijel - Daniel, Borivoj - Borivoje i prezimena Smajlagić - Smajilagić, Pavičević - Pavićević.

U upravnom postupku za promjenu ličnog imena plaća se administrativna taksa od 32 KM. U slučajevima promjene prezimena, koje se po Zakonu u matične knjige evidentiraju prema izjavi građanina, na primjer, kod priznanja očinstva, kod zaključenja i prestanka braka, u nekim slučajevima usvojenja i slično, ne naplaćuje se administrativna taksa.

(MONDO, arhivska fotografija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE