• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Romi najmarginalizovanije osobe u BiH

Pripadnici romske zajednice se i dalje nalaze među najmarginalizovanijim osobama u BiH, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

 Romi najmarginalizovanije osobe u BiH Izvor: MONDO

Nastojeći da poboljša društvenu inkluziju Roma, Delegacija EU i specijalni predstavnik EU Peter Sorensen danas su u Sarajevu organizovali sveobuhvatni, drugi po redu seminar o društvenoj inkluziji Roma u BiH.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić podsjetio je da BiH u budžetu redovno obezbjeđuje do tri miliona KM za rješavanje problema Roma u oblasti stanovanja, zapošljavanja, zdravstvene zaštite, te daljeg procesa evidentiranja romskih potreba.

"Najveći pomak smo postigli u stambenom zbrinjavanju Roma, gdje je do kraja 2012. godine ukupno uloženo oko 12 miliona KM", dodao je Ljubić.

Član Savjeta nacionalnih manjina BiH Nedžad Jusić istakao je da Romi u BiH nisu zadovoljni dinamikom primjene akcionih planova, niti kvalitetom pruženih usluga za krajnje korisnike prilikom realizacije aktivnosti u svim segmentima po akcionim planovima.

Predsjedavajuća Odbora za Rome u Savjetu ministara BiH Indira Bajramović naglasila je da od prijedloga i zaključaka, koji su doneseni u 2011. godini, ništa nije urađeno osim revidiranog Akcionog plana.

Seminarom je predsjedavao direktor za politiku i strategiju proširenja u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel, koji je naglasio da u Evropi postoji širok konsenzus o tome da su za poboljšanje društvene integracije Roma potrebne konkretne i dalekosežne mjere.

Specijalni predstavnik EU Peter Sorensen rekao je da je EU već finansirala jedan projekat koji pomaže realizaciju odgovarajućih akcionih planova, uključujući još jedan projekat, koji će početi uskoro, o poboljšanju stambenog zbrinjavanja i nivo društvene inkluzije.

"EU je podržala usvajanje Zakona o zabrani diskriminacije BiH – ključnog elementa procesa vizne liberalizacije i EU će nastaviti da podržava njegovu primjenu", rekao je Sorensen.

Seminar je okupio više od 30 predstavnika vlasti svih nivoa, nevladinih i međunarodnih organizacija, te predstavnika romske zajednice.

(Srna, Foto: Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE