• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Livno: SNSD ulazi u rekonstruisanu Vladu

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) je sa HDZ-om BiH i SDA odlučio da od danas uđe u rekonstrukciju Vlade u Livanjskom kantonu.

 Livno: SNSD ulazi u rekonstruisanu Vladu Izvor: MONDO

Ove tri stranke odlučile su da u vladajućoj koaliciji i u sastavu buduće vlade nema više mjesta za Nediljka Rimca i stranku HDZ 1990, koja je u proteklom periodu grubo prekršila međukoalicioni sporazum u ovom kantonu, kao ni za Darka Horvata, čiju je smjenu zatražio SNSD, saopšteno je iz SNSD-a u Drvaru.

"U proteklom periodu nismo mogli postići ni minimum dogovora sa strankom HDZ 1990 o najvažnijim pitanjima, poput Zakona o šumama, Zakona o dražavnim službenicima, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, rebalansa budžeta i nacrta budžeta za 2014. godinu, koji su esencijalni za ovaj kanton i život građana u ovom kantonu", ističu u SNSD-u.

U saopštenju se podsjeća da su jučerašnjoj sjednici kantonalne vlade, koja je odgođena drugi put zbog nedostatka kvoruma, prisustvovali samo premijer Nediljko Rimac iz HDZ-a 1990, ministar Petar Gelo iz ove stranke i ministar zdravlja Darko Horvat, čiju je smjenu nedavno pokrenuo SNSD.

"Sjednici vlade nisu prisustvovali ministri iz HDZ-a BiH, SDA i ostala dva ministra SNSD-a i na ovaj način smo pokazali da Nediljko Rimac i HDZ 1990 više ne uživaju našu podršku i da za njih više nema mjesta u kantonalnoj vladi", navode u SNSD-u.

SNSD podsjeća na stav ove stranke, za koji ima podršku HDZ-a BiH i SDA, da neće učestvovati u radu kantonalne vlade i parlamenta dok na dnevnom redu ne budu smjene kadrova HDZ-a 1990 i ministra zdravlja Darka Horvata, koji su proteklih mjeseci direktno opstruisali realizaciju međustranačkog sporazuma i tako direktno ugrozili donošenje bitnih zakona, kao i ekonomsku i razvojnu politiku Livanjskog kantona.

SNSD poručuje da se ograđuje od svakog daljeg političkog djelovanja Darka Horvata, jer njegovo prisustvo posljednim sjednicama Vlade i kantonalnog parlamenta kao ministra zdravlja, mimo ostalih funkcionera SNSD-a u Kantonu i suprotno stavovima i zaključcima SNSD-a, te njegovo koaliranje sa HDZ 1990, predstavlja grubo kršenje Statuta SNSD-a.

U saopštenju se najavljuje da će SNSD u toku sedmice, sa HDZ-om BiH i SDA, održati niz sastanaka na kojima će razgovarati o strategiji razvoja Kantona, novim impulsima razvoja ekonomije, stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, a biće započeti i pregovori o rekonstrukciji Vlade, imenovanju novog mandatara i izboru novih koalicionih partnera.

(Srna, foto arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE