• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okončan protest metalaca

Protest članova Sindikata metalaca BiH okončan nakon postignutog dogovora o ispunjavanju radničkih zahtjeva

 Okončan protest metalaca Izvor: MONDO

Protest članova Sindikata metalaca BiH okončan je, nakon što je na sastanku sa premijerom Vlade Federacije BiH (FBiH) Nerminom Nikšićem i ministrom energetike, industrije i rudarstva FBiH Erdalom Trhuljem postignut dogovor o ispunjavanju radničkih zahtjeva.

Potpredsjednik Sindikata metalaca BiH Bajro Melez izjavio je novinarima nakon sastanka sa premijerom Nikšićem i ministrom Trhuljem da će u narednih 15 dana biti održan sastanak sa predstavnicima Zavoda za javno zdravstvo da bi svim radnicima bile ovjerene zdravstvene knjižice i omogućena zdravstvena zaštita.

Melez je istakao da su Nikšić i Trhulj pružili uvjeravanja da će biti nađena sredstva za uvezivanje staža radnicima koji su 40 godina u radnom odnosu kako bi mogli otići u penziju.

"Kada je riječ o zakonima o štrajku i o zaštiti na radu, premijer Nikšić nas je uvjerio da će se već u utorak, 19. novembra, nacrti ovih zakona naći na sjednici Vlade i biti proslijeđeni u dalju parlamentarnu proiceduru", rekao je on.

Melez je napomenuo da je veoma zadovoljan rezultatima sastanka i poručio predstavnicima Vlade FBiH da će, ukoliko radnici budu i ovaj put izigrani, za 15 ili 20 dana otpočeti genealni štrajk i biti održani masovni protesti pred zgradom federalne Vlade.

Oko 700 članova Sindikata metalaca BiH protestovalo je danas ispred zgrade federalne Vlade zbog teškog radno-pravnog, ekonomskog i socijalnog položaja radnika u ovoj industrijskoj grani i složenog stanja u privredi koje prijeti kolapsom i gašenjem velikog broja firmi.

Predstavnici Sindikata metalaca BiH od Vlade FBiH zahtijevaju da se radnicima sa navršenih 40 godina radnog staža omogući da idu u penziju, da se omogući svim radnicima zdravstvena zaštita, da se privreda rastereti od raznih nameta, te da se donese novi zakon o zaštiti na radu i zakon o štrajku, koji je usaglašen među socijalnim partnerima.

Okupljenim članovima Sindikata metalaca pridružili su se i radnici sarajevske "Hidrogradnje" i pružili im podršku.

Portparol Sindikata radnika "Hidrogradnje" Redžep Tufekčić rekao je novinarima da radnici ove kompanije imaju iste probleme kao i radnici u metalskoj industriji, zbog ćega su došli da im pruže podršku.

On je napomenuo da će radnici "Hidrogradnje" vjerovatno sutra doći opet pred zgradu Vlade FBiH i skrenuti pažnju Vladi da mora da ispoštuje odluke koje su njeni predstavnici potpisali.

Predstavnici Štrajkačkog odbora "Hidrogradnje" postigli su 21. oktobra sporazum sa Vladom FBiH o smjeni menadžmenta ove kompanije i ispunjavanju zahtjeva radnika o isplati zaostalih plata i uplati doprinosa, čime je prestao štrajk koji je započet 30. septembra.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE