• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radnici "Hidrogradnje": Nikšiću, lopove!

Oko 300 radnika "Hidrogradnje" protestovalo u Sarajevu zbog neprovođenja sporazuma Vlade FBiH i ovog preduzeća.

 Radnici "Hidrogradnje": Nikšiću, lopove! Izvor: MONDO

Oko 300 radnika sarajevske firme "Hidrogradnja" zatražili su danas sa mirnog protesta pred zgradom Vlade Federacije BiH hitno provođenje sporazuma koji je postigli sa federalnom Vladom ili u suprotnom ostavke federalnog premijera Nermina Nikšića i resornog ministra Erdala Trhulja.

"Mi smo taj sporazum potpisali 21. oktobra i već sutradan smo ispoštovali naš dio obaveza i radnike vratili na posao, međutim od njihovog ispunjavanja sporazuma nema ništa", rekao je novinarima predsjednik Sindikata "Hidrogradnje" Redžep Tufekčić.

On je istakao da radnici i dalje nemaju ni plata ni posla ni zdravstvenog osiguranja i sve se, kako je naveo, svodi na to da vlast i smijenjena uprava firme optužuju radnike da su jedini krivci za višemjesečnu agoniju preduzeća.

"Mi ćemo istrajati u zahtjevima da Vlada Fedracije BiH ispuni sve stavke pomenutog sporazuma, posebno one koje se odnose na plate, doprinose, zdravstveno osiguranje i izbor novog direktora i novog Nadzornog odbora", ponovio je Tufekčić.

On je pozvao smijenjenu upravu da se "vrate iz kafane i da vrate pečate u firmu", a federalnu Vladu da hitno imenuje novo rukovdstvo.

Protest radnika "Hidrogradnje" će, prema najavi sindikata, trajati do ispunjenja radničkih zahtjeva.

Uz zaglušujuću buku pištaljki, zvižduka i sirena, radnici pred zgradom Vlade FBiH uzvikuju "Lopovi, lopovi!", "Nikšiću, lopove!", "Erdale, realizuj sporazum ili podnesi ostavku!" i "Bolje grob - nego rob!".

Predstavnici Sindikata sarajevskog preduzeća "Hidrogradnja" predali su 12. novembra dokumentaciju o poslovanju ove firme Parlamentu Federacije BiH od kojeg očekuju da pomogne u otkrivanju nezakonitosti koje je do sada počinila uprava firme.

Istovremeno, u saopštenju Uprave i Nadzornog odbora sarajevske "Hidrogradnje" upozoreno je da, zbog kašnjenja u izvođenju radova, blokada i nezakonitog štrajka, koji je počeo u septembru, postoji mogućnost da ova firma ostane i bez jedinog projekta koji izvodi na vijaduktu Briješće, vrijednog desetak miliona KM, na kojem je angažovana u svojstvu podizvođača radova.

Radnici "Hidrogradnje" protestovali su 11. novembra ispred zgrada Predsjedništva BiH i Parlamenta FBiH u Sarajevu da bi izrazili nezadovoljstvo svojim i statusom preduzeća, odnosom vlasti, kao i činjenicom da Vlada FBiH ne poštuje sporazum koji su 21. oktobra potpisali premijer Nermin Nikšić i ministar energetike, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

Predstavnici Štrajkačkog odbora "Hidrogradnje" postigli su tada sporazum sa Vladom FBiH o smjeni menadžmenta ove kompanije i ispunjavanju zahtjeva radnika o isplati zaostalih plata i uplati doprinosa, čime je prestao štrajk koji je započet 30. septembra.

(Srna, foto: Oslobođenje)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE