• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RS ukida nacionalne grupe predmeta

Republika Srpska će od naredne školske godine poništiti međuentitetski Privremeni sporazum o pravu praćenja nastave iz nacionalne grupe predmeta.

 RS ukida nacionalne grupe predmeta Izvor: MONDO

Republika Srpska od naredne školske godine poništiće međuentitetski Privremeni sporazum kojim se učenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u tom dijelu BiH, odnosno učenicima srpske nacionalnosti u Federaciji BiH daje pravo na praćenje nastave iz nacionalne grupe predmeta, izjavio je ministar prosvjete RS-a Goran Mutabdžija, prenosi BHRT.

Mutabdžija je istakao da bi se time učenicima Bošnjacima i Hrvatima, od iduće školske godine, omogućilo samo redovno praćenje nastave iz maternjeg jezika i vjeronauke.

Ostao kod ranije izrečenih tvrdnji da "učenici u Konjević Polju, od prvog do petog razreda nemaju pravo na pohađanje nastave iz grupe nacionalnih predmeta", te dodao da stoga njihovi roditelji trebaju biti zadovoljni ponudom da se "nacionalni predmeti izučavaju kroz vannastavne aktivnosti".

Roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja i dalje protestuju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će svaka zakonom data prava svakog građanina tog bh. entiteta, pa tako i učenika i roditelja škole u Konjević-Polju, biti poštovana u potpunosti, ali da popuštanja pred političkom manipulacijom neće biti.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Ramiz Salkić smatra da se politika i djelovanje nadležnih nosilaca funkcija i institucija u Republici Srpskoj udaljavaju od rješenja zahtjeva bošnjačke djece, koja ne pohađaju nastavu već treći mjesec, jer im je onemogućeno da se školuju po nastavnom planu i programu za bosanski jezik.

Ocjenjuje da, posljednji medijski istupi ministra prosvjete i kulture Gorana Mutabdžije u kojima prijeti da će jednostrano odstupiti od odredaba Privremenog sporazuma o zadovoljenju potreba i prava djece-povratnika, dodatno usložnjavanje problema.

Stoga, poziva ministra Mutabdžiju da ispuni legitimne zahtjeve roditelja i na taj način ukine prepreke za nastavak školovanja djece iz Konjević-Polja, Vrbanjaca i drugih škola u RS, a koja ispaštaju zbog samovolje pojedinaca i jednostranog pristupa rješavanju jednog od ključnih problema u BiH - prava djece na obrazovanje i odrastanje u demokratskom ambijentu.

(MONDO, Foto: BHRT)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE