• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cefta sporazum priprema za pristupanje EU

Specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen rekao je da trgovina među zemljama članicama Cefte predstavlja pripremu za pristupanje EU.

 Cefta sporazum priprema za pristupanje EU Izvor: MONDO

Pred otvaranje konferencije "Sedmica Cefte 2013", Sorensen je izjavio novinarima da EU podržava Cefta sporazum od njegovog nastanka, kroz tehničku podršku, kao i autonomne trgovinske mjere kojima je tržište EU otvoreno za ove zemlje i prije njihovog pristupanja EU.

"Cefta sporazum je važno sredstvo za ekonomski rast i za efikasnu razmjenu iskustava i praksi između svih zemalja koje su uključene u taj sporazum", ocijenio je Sorensen.

Zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermina Salkičević–Dizdarević naglasila je da će napori BiH u okviru Cefte biti krunisani ove sedmice, nakon potpisivanja bilateralnog sporazuma sa Albanijom, koji se tiče poljoprivrede.

Prema njenom mišljenju, BiH je u okviru Cefta sporazuma do sada postigla mnogo, što je vidljivo kroz poslovanje privrednih subjekata u BiH.

Govoreći o posljedicama izlaska Hrvatske iz Cefta sporazuma, Dizdarevićeva je istakla da je najviše pogođena poljoprivredna proizvodnja u BiH, odnosno mliječna industrija.

Ona je dodala da je prednost predsjedavanja BiH Ceftom u 2013. godini, bila mogućnost da BiH iz zemalja Cefte uvozi repromaterijal za dalju proizvodnju, a potom da te proizvode izvozi kao domaći proizvod.

Šef odsjeka za privredni i društveni razvoj Regionalnog savjeta za saradnju Sanjin Arifagić rekao je da RCC očekuje dogovor zemalja u regionu o usvajanju strategije jugoistočne Evrope 2020.

On je izrazio nadu da će to značiti novi početak za sve zemlje u regionu.

Skup "Sedmica Cefte 2013" biće nastavljen i sutra, a ukupno će biti održano devet sesija, na kojima će biti diskutovano o raznim aspektima Cefte.

Organizator ove manifestacije je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u saradnji sa Projektom podrške trgovinskoj politici i izgradnji kapaciteta u BiH, koji finansira EU.

(Srna, Foto: Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE