• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ulica granica BiH i Hrvatske

Uobičajno je da su planine ili rijeke granice država, ali nije uobičajno kada granica prolazi jednom gradskom ulicom.

 Ulica granica BiH i Hrvatske Izvor: MONDO

Takav je slučaj s ulicom Marka Marulića na periferiji Metkovića. Stanovnici istočne strane ulice su građani Bosne i Hercegovine, dok oni koji žive s južne strane su građani Hrvatske, odnosno Evropske unije.

Davor i njegova majka Jadranka Dominiković žive, na južnoj strani ulice Marka Marulića- u Hrvatskoj. Oni, opet, stalno odlaze u Bosnu i Hercegovinu. Čine to svaki put kad pređu ulicu u kojoj žive.

Pri prelasku ulice granična policija im, kažu, ne traži pogranične propusnice, iako ih oni, za svaki slučaj, imaju kod sebe, piše "Deutsche Welle".

„Kada se igram s ćerkom stalno prelazim s jedne strane ulice na drugu, kaže Davor, objašnjavajući neobičnu situaciju u kojoj žive stanari ulice Marka Marulića.

Iako nema graničnih oznaka, Davor točno zna gdje je granica BiH i Hrvatske.

„E, to vam je tačno ovdje", pokazuje Davor ogradu susjednog dvoriša. “Sada smo u Hrvatskoj, a čim zakoračimo ovamo već smo u BiH, kaže Davor. Iako je situacija u kojoj su se zatekli stanari ulice Marka Marulića neuobičajna, Davorova majka Jadranka kaže da se u ovoj ulici živi normalno.

Prema kategorizaciji graničnih prelaza i sporazumu između BiH i Hrvatske ulica Marka Marulića ima status prelaznog mjesta. Policijske patrole ovdje imaju delikatan zadatak. Kako ne otežavati život stanarima ulice, kada prelaze s jedne strane ulice na drugu stalnom kontrolom ličnih dokumenata, a istovremeno spriječiti da se ova ulica koristi za krijumčarenje ljudi i roba.

Zapovjednik granične policije u Metkoviću Zoran Pulić rekao je da s kolegama iz BiH bar jednom mjesečno održi sastanak sa stanarima ulice Marka Marulića, kako bi riješavali probleme koji se mogu pojaviti kada živite u ovako neobičnoj ulici - granici.

(MONDO, foto: DW)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE