• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sahranjen Risto Kozomara

U Banjaluci je danas sahranjen profesor doktor Risto Kozomara.

 Sahranjen Risto Kozomara Izvor: MONDO

U Banjaluci je danas sahranjen Risto Kozomara, naučni radnik, specijalista oftalmolog, nekadašnji načelnik Klinike za očne bolesti, generalni direktor Kliničko-bolničkog centra Banjaluka i rektor Panevropskog univerziteta "Apeiron".

Na groblju "Sveti Pantelija" u Boriku, od Kozomare su se oprostili članovi porodice, prijatelji, kolege profesori, ljekari, te više stotina građana.

Na komemoraciji povodom smrti doktora Riste Kozomare poručeno je da je zdravstvo RS izgubilo velikog čovjeka, stručnjaka, humanistu i učitelja.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić istakao je da je Kozomara svojim radom i znanjem, iskustvom, nesebičnošću i požrtvovanošću, ostavio neizbrisiv trag u zdravstvu Srpske.

"O tome svjedoče hiljade i hiljade uspješnih operacija, hiljade pacijenata, čije je ozdravljenje uvijek bilo u fokusu doktora Kozomare", rekao je Bogdanić na komemoraciji u Banjaluci.

On je dodao da Kozomara nikada nije zaboravio mlađe kolege, kojima je uvijek prenosio svoje znanje i iskustva.

Vršilac dužnosti Kliničkog centra Banjaluka Duško Račić izrazio je zahvalnost profesoru Kozomari u ime svih zaposlenih u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ističući da je iza ozbiljnog lika doktora bio čovjek velikog srca.

"Bio je to čovjek od koga smo svi učili, koji je svima nama, mlađim kolegama, želio da pomogne. Ostavio je neizbrisiv pečat u Kliničkom centru, a i nakon što je prestao da radi u ovoj ustanovi, bio je ambasador svega dobrog što se u njoj dešavalo", naveo je Račić.

Račić je dodao da je Kozomara prvi prišao u pomoć Kliničkom centru, kada su prije nekoliko mjeseci javno zatražili pomoć.

"Tada je s nama podijelio iskustva iz perioda kad je on rukovodio Kliničkim centrom i rekao da želi da Klinički centar uvijek punim jedrima plovi na medicinskom nebu Republike Srpske", istakao je Račić.

Predsjednik Upravnog odbora Panevropskog univerziteta "Apeiron" Darko Uremović naglasio je da je Kozomara imao kratak radni vijek, ali da bi u njega moglo stati nekoliko radnih vijekova.

"On je bio doktor, načelnik, direktor, profesor, dekan. NJegov doprinos zdravstvu je jedinstven, a studenti su u njemu uvijek imali sagovornika, podršku i zaštitu", poručio je Uremović.

Risto Kozomara umro je u 66. godini. Rođen je u Glamoču 1948. Godine. Bio je oženjen, otac dvoje djece.

Bio je istaknuti naučni radnik, specijalista oftamolog, načelnik Klinike za očne bolesti, generalni direktor Kliničko-bolničkog centra Banjaluka, profesor na Medicinskom fakultetu, rektor Panevropskog univerziteta, kao i osnivač klinike "Kozomara", kasnije klinike "Svjetlost" u Banjaluci.

Profesionalnu karijeru započeo je u Domu zdravlja Kneževo, gdje je radio kao ljekar opšte prakse, a nakon toga i kao direktor te ustanove.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE