• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još četiri đaka jutros na nastavi

U školu u Konjević Polje jutros su došla još četiri učenika, koji zbog bojkota njihovih roditelja nisu išli na nastavu od početka školske godine.

 Još četiri đaka jutros na nastavi Izvor: MONDO

Direktor Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kravice Savo Milošević rekao je Srni da je u posljednja tri dana, osim 40 redovnih učenika, nastavu počelo pohađati još ukupno 13 đaka koji zbog bojkota nisu dolazili u školu.

Ova osnovna škola tužila je Osnovnom sudu u Srebrenici 95 roditelja učenika iz Konjević Polja koji zanemaruju djecu tako što im ne dozvoljavaju da pohađaju nastavu, što je zakonska obaveza u Republici Srpskoj.

Milošević je precizirao da roditelji od početka školske godine ne dozvoljavaju djeci da pohađaju nastavu i da je škola dostavila spisak tih roditelja bratunačkom Centru za socijalni rad da preduzme zakonom predviđene mjere za zaštitu djece.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija i advokat koji zastupa roditelje iz Konjević Polja Nedim Ademović dogovorili su se tokom vikenda da se učenici od šestog do devetog razreda i dio učenika od prvog do petog razreda vrate na nastavu.

Međutim, roditelji nisu ispoštovali taj dogovor i samo je 13 djece krenulo u školu.

Milošević nije želio komentarisati nezvanične najave da će djeca iz Konjević Polja, čiji roditelji bojkotuju nastavu, biti upisana u Osnovnu školu "Vladislav Skarić" u Sarajevu i da će sindikat obrazovanja organizovati nastavu prema programu Kantona Sarajevo u privatnim kućama u Konjević Polju i okolnim selima.

Tako, kako pišu federalni mediji, roditelji žele izbjeći zakonske kazne za zanemarivanje djece u odgoju, a omogućiti im improvizovano pohađanje nastave na prostoru Republike Srpske, ne poštujući njene zakone i nadležnosti.

Roditelji učenika bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja ne dozvoljavaju djeci da pohađaju nastavu od početka školske 2013/2014. godine.

Oni traže uvođenje takozvanog bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta, iako se u višim razredima u ovoj područnoj školi nastava iz te grupa predmeta i do sada izvodila prema programu Tuzlanskog kantona.

U nižim razredima nema dovoljan broj đaka da se zakonski nastava izvodi prema tom programu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE