• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pijanstvo u kafani alarm za dolazak policije

"Ako pijani gost dođe u kafanu, konobar mu može poslužiti piće, ali mora pozvati i policiju ako procijeni da ta osoba može napraviti problem"

 Pijanstvo u kafani alarm za dolazak policije Izvor: MONDO

Direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić izjavio je da su aktivnosti policije u proteklih deset dana na području Srpske imale za cilj onemogućavanje ili smanjenje kretanja alkoholisanih pješaka i vozača radi bezbjednijeg saobraćaja, a ne zbog kažnjavanja.

Vasić je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da policija samo provodi zakone i da je osnovni cilj akcije sprečavanje tragedija, a ne kažnjavanje ljudi.

"Ova aktivnost je pokrenuta jer imamo povećan broj stradalih u saobraćaju. Tokom akcije je kod 32 odsto kontrolisanih vozača evidentirano prisustvo alkohola u krvi, što je svakako problem. Činimo sve da spriječimo tragične posljedice, kojih za vrijeme akcije, ali i u sedmici nakon nje, nije bilo, a to je svakako i zbog naše reakcije", naglasio je Vasić.

On je pojasnio da svako ko dobije prekršajni nalog zbog konzumiranja alkohola u ugostiteljskom objektu ima mogućnost da se ne saglasi sa izrečenom sankcijom i da u rubrici u prekršajnom nalogu napiše da ne priznaje prekršaj.

"Ako pijani gost dođe u kafanu, konobar mu može poslužiti piće, ali mora pozvati i policiju ako procijeni da ta osoba može napraviti problem. Tada vlasnik neće dobiti prekršajni nalog, jer je preduzeo mjere da izbjegne veću štetu", rekao je Vasić i najavio da će akcija biti nastavljena i narednih dana.

On je napomenuo da ugostiteljski radnik, ukoliko procijeni da je lice maloljetno, ima pravo da odbije poslužiti alkoholno piće, a da lice pokazivanjem lične karte samo dokazuje svoje punoljetstvo da bi bilo usluženo.

Vasić je istakao da nije u redu da se maloljetnici kreću poslije 23.00 časa u zimsko vrijeme i poslije ponoći u ljetno vrijeme.

Zamjenik načelnika Uprave policije MUP-a Republike Srpske Dragan Čibić rekao je da svaki građanin koji misli da je na bilo koji način oštećen ima pravo da odbije da potpiše prekršajni nalog i da traži sudsko odlučivanje.

"Kada su u pitanju konkretni slučajevi, svako lice koje nije bilo očigledno pijano, agresivno i nije remetilo javni red i mir, a konobar je zbog toga dobio prekršajni nalog, može tražiti suđenje i ukoliko se utvrdi da je u pravu taj prekršaj neće biti naplaćen. Međutim, ako se utvrdi suprotno, uz kaznu će platiti i sudske troškove", pojasnio je Čibić.

On je rekao da Zakon o javnom redu i miru ne predviđa granicu alkoholisanosti organizma, te da će na sudu pasti nalog u kojem je navedena količina alkohola u organizmu, a da građanin nije narušavao javni red i mir.

Načelnik jedinice za poslove bezbjednosti saobraćaja Goran Šmitran istakao je da su policijski službenici prilikom kontrola proteklog vikenda kod 523 vozača utvrdili prisustvo alkohola u krvi.

On je dodao da je alkotestirano ukupno 1.541 vozača, te da su prilikom kontrola 62 vozača odbila da se podvrgnu alkotestiranju, a prisustvo alkohola u organizmu utvrđeno je kod 83 mlada vozača.

Šmitran je naglasio da su aktivnosti policije proteklih 10 dana doprinijele poboljšanju stanja bezbjednosti u saobraćaju i da su u ovom periodu evidentirane samo dvije saobraćajne nezgode u kojoj su poginula dva pješaka.

On je podsjetio da su u akciji koja je počela 15. novembra zbog pogoršanja stanja bezbjednosti u saobraćaju, pripadnici MUP-a Srpske kontrolisali 5.455 vozača, od čega je alkotestirano 3.290, a prekomjerno prisustvo alkohola utvrđeno je kod 1.078 vozača.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE