• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodikova obaveza da istraži ubistvo Jugovića

Iz SNSD-a saopšteno da je predsjednik RS imao obavezu da od nadležnih institucija zatraži odgovore u vezi sa informacijama o ubistvu Riste Jugovića.

 Dodikova obaveza da istraži ubistvo Jugovića Izvor: MONDO

Savez nezavisnih socijaldemokrata saopštio je danas da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik imao obavezu da od nadležnih institucija zatraži odgovore u vezi sa ozbiljnim informacijama do kojih je došao, a tiču se ubistva direktora Osiguravajućeg društva "Jahorina" Riste Jugovića 2002. godine.

"Javnost RS treba da zna šta su i u čije ime radili predsjednici RS, pa i Mirko Šarović, i ne znamo čemu takva panika u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS)", navodi se u saopštenju.

Dodik je sinoć za lokalnu paljansku televiziju rekao da su ga odgovorni ljudi iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), obavještajnih struktura i međunarodne zajednice prije pola godine upozorili da Šarović 2002. godine naručio ubistvo tadašnjeg direktora Osiguravajućeg društva "Jahorina" Riste Jugovića.

Dodik je naveo da je obaviješten da su našli izvršioca ubistva, koji je priznao da je za to dobio dio novca i da je spreman da bude zaštićeni svjedok.

SDS je ovakve Dodikove tvrdnje ocijenio kao "paniku" zbog gubitka podrške u javnosti, a Šarović je najavio tužbu protiv aktuelnog predsjednika RS.

SNSD, čiji je Dodik lider, tvrdi da SDS "ima problem sa činjenicama", ali da taj problem neće riješiti "javnom histerijom, uvredama i diskvalifikacijama, za kojima gotovo posežu".

"Otužno zvuči pozivanje SDS na dignitet i dostojanstvo institucije predsjednika RS, koju nisu štedjeli ni dok su vršili tu funkciju, a ni kasnije, dok su je vršili drugi, a oni je bezočno, ne birajući sredstva srozavali", piše u saopštenju.

Ovim povodom se oglasio i bivši predsjednik RS Dragan Čavić, rekavši da je zbog dnevnopolitičkih potreba, ugled jednog čovjeka i njegove porodice stavljen na kocku.

Čavić je Dodikovo ponašanje nazvao bez presedana, ne samo u BiH nego i regionu.

Šarović je sa dužnosti ministra spoljnih trgovine smijenjen kao član Srpske demokratske stranke (SDS), pošto je Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odlučio da raskine koaliciju sa tom strankom na nivou BiH.

Od tada se predstavnici dviju stranaka u tijelima vlasti na svim nivoima stalno verbalno obračunavaju razmjenjujući najrazličitije optužbe, uglavnom za kriminal i korupciju.

Analitičari ocenjuju da su dve stranke zapravo već počele kampanju za izbore u oktobru 2014. SDS je najavio da će se na tim izborima nastupiti u koaliciji sa Partijom demokratskog progresa (PDP) Mladena Ivanića, drugom najvećom opozicionom strankom u Republici Srpskoj.

(MONDO/Agencije, foto: Novosti)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE