• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Korupcija: Posao u prosvjeti 20 hiljada KM?!

Javna je tajna da se poslovi u prosvjeti kupuju od 15.000-20.000 KM, a cijena zavisi da li je riječ o osnovnoj ili srednjoj školi.

 Korupcija: Posao u prosvjeti 20 hiljada KM?! Izvor: MONDO

Posao u prosvjeti trenutno je jedan od najsigurnijih i najboljih poslova u Republici Srpskoj. Upravo za takvim radnim mjestom vlada i najveća pomama, što je odličan uslov da se prodaje na crnom tržištu, piše "Euro Blic".

Portparol "Transparensi internešenela" Ivana Korajlić tvrdi da svakodnevno dobijaju prijave koje se odnose na korupciju prilikom zapošljavanja u prosvjeti.

"Taj problem je najviše izražen u posljednje tri godine. Problem prilikom zapošljavanja zbog korupcije nemaju samo nastavnici i profesori, nego i domari, bibliotekari, čistačice. Čak ni posao čistačice ne može da se dobije regularno, bez dobre veze ili kupovine radnog mjesta. Imali smo prijavljenih slučajeva da direktori različitih škola između sebe zapošljavaju jedni drugima žene, djecu, rođake", tvrdi Korajlićeva.

Dodala je da je najveći problem to što se mijenjaju pravilnici kako bi mogao neko da se zaposli bez javnog konkursa.

"Nedavno je bio takav u Srednjoškolskom domu u Banjaluci. Direktor je zaposlio osobu s visokom stručnom spremom na mjesto domara, da bi ga kasnije premjestio na poziciju bibliotekara, bez javnog konkursa. Sličan primjer je bio i u Srednjoškolskom domu u Bijeljini", istakla je Korajlićeva.

Kako piše "Euro Blic", javna je tajna da se poslovi u prosvjeti kupuju od 15.000-20.000 KM, a cijena zavisi da li je riječ o osnovnoj ili srednjoj školi.
Osim kupovinom, do radnog mjesta se dolazi uz partijsku knjižicu ili zavičajnu vezu. Oni koji ne mogu da plate radno mjesto ili nemaju dobru vezu bezuspješno samo obilaze konkurse za zapošljavanje u školama. Veliki broj je i onih koji bi rado i volontirali, kako bi stekli potrebno iskustvo koje se traži skoro na svim konkursima.

"Obišla sam skoro sve škole po Banjaluci tražeći bar da volontiram kao pedagog, ali nigdje nisu htjeli da me prime čak ni da besplatno radim. Dvije godine već tražim posao, ali jedino što dobijem je odbijenica", ispričala je Dragana P. iz Banjaluke.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić tvrdi da se o korupciji prilikom zapošljavanja u prosvjeti stalno priča, ali da on nije čuo ni za jedan konkretan primjer.

(MONDO, foto ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE