• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen zakon o zabrani ratovanja izvan BiH

Predstavnički dom Parlamenta BiH je usvojio dopune Krivičnog zakona BiH kojima se sankcioniraju odlasci državljana BiH na strana ratišta.

 Usvojen zakon o zabrani ratovanja izvan BiH Izvor: MONDO

Biće sankcionisano njihovo učešće u paravojnim i parapolicijskim snagama, javlja Avaz.ba.

Riječ je o dopuni ovog zakona novim članom koji predviđa krivičnu odgovornost i sankcije za  građane BiH koji protivzakonito formiraju i pridružuju se stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Inicijator ovih dopuna je ministar sigurnosti BiH Farudin Radončić (SBB BiH).

Dopune Zakona dobile su skoro jednoglasnu podršku. Za je glasalo 30 poslanika (SDP, SNSD, SDA, SDS, PDP, HDZ BiH, HSP, SBiH, NSRzB), a samo je jedan bio protiv (Milorad Živković iz SNSD-a).

Dopunama su konkretizovane najave ministra sigurnosti BiH Radončića da će inicirati institucionalno sankcioniranje građana BiH i grupa koji organizuju odlazak i učestvuju u oružanim sukobima u inostranstvu.

Dopune Zakona predviđaju zatvorske kazne za sve one koji organiziraju, vrbuju, propagiraju učestvovanje ili izravno učestvuju u oružanim sukobima izvan BiH. Najveća zaprijećena kazna, do deset godina zatvora, jeste za one koji planiraju ili vrbuju građane BiH za ratovanje u inostranstvu.

Poslanici SBB-a objasnili su ranije svoju inicijativu činjenicom da je uočeno da se određeni broj građana BiH pridružuje paravojnim i parapolicijskim jedinicama izvan BiH, organizovano ili samostalno, za određene novčane iznose ili druge privilegije. Mladići iz BiH najčešće odlaze u Siriju, u kojoj su mnogi već izgubili živote.

(MONDO, foto Avaz)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE