• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nema kalkulacija sa teritorijom RS!

Premijer Milorad Dodik izjavio je da RS u pregovorima o ustavnim promjenama nema namjeru da kalkuliše ni promilom teritorije.

 Nema kalkulacija sa teritorijom RS! Izvor: MONDO

Dodik je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da će RS ući u ustavne promjene, ali da to ne znači odlazak nadležnosti, te da će se redefinisati mnogi potezi učinjeni do sada kada je riječ o prenosu nadležnosti koji nisu dali rezultate.

"RS u ustavnim promjenama nema namjeru da kalkuliše sa teritorijom. Uslov za naše učešće u ustavnim promjenama je nedirnuta RS u političkom i teritorijalnom smislu, kao i sa svim drugim ingerencijama", istakao je Dodik.

Premijer Srpske je priče o tome da bi RS dala dio Posavine za Drvar nazvao medijskim spekulacijama koje su došle iz Sarajeva i koje imaju potrebu da "skrenu pažnju na gluposti koje oni izmišljaju", te podsjetio da je RS prihvatila arbitražu za Brčko koja je pod nadležnošću oba entiteta i da je nelogično da daje prostor za nešto što već ima.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti formiranja trećeg, hrvatskog entiteta, Dodik je rekao da u BiH nema etnički čistog prostora, da RS nije etnički čista i da stereotipi iz prošlosti o etničkim čistim prostorima služe za političke potrebe onih koji žele da održe pažnju na BiH.

"Niko normalan ne zamišlja da bi hrvatska federalna jedinica mogla da bude etnički čista", istakao je Dodik.

Dodik je ocijenio da je RS na kraju ove godine politički, ekonomski i socijalno potpuno stabilna, sa stalnim privrednim rastom i da je uvažena.

"RS je uvažena, ali je i dalje ne vole, žele da je nema, mada se u BiH ništa ne može desiti bez RS", rekao je Dodik i ponovio da će RS, ako bude uslovljavana na putu prema evropskim integracijama, izabrati RS, a da će Evropu ostaviti u neki drugi prioritet.

On je izjavio da je RS tokom ove godine odgovorila jasno na pokušaje nametanja određenih rješenja od međunarodne zajednice i dodao da će odgovoriti na svaki pokušaj koji je izvan Ustava i "izvan slova Dejtona".

"Odgovorićemo na isti način kao što smo radili u toku ove godine i nećemo oklijevati ni u idućoj godini", napomenuo je Dodik.

Dodik je rekao da je OHR što se tiče RS završio posao i treba da ode, a da domaći političari preuzmu odgovornost, te da ustav za RS nije tabu tema i da se to pitanje može riješiti u okviru dogovora iz Pruda, a ne pod međunarodnim vođstvom.

Predsjednik Vlade RS je ocijenio da je BiH zadržala negativan imidž u okruženju i u svijetu i dodao da jedan broj političkih snaga u Sarajevu želi da ostane OHR koji bi "poredao stvari kako njima odgovara".

Dodik je istakao da je danas tema kako održati BiH i podsjetio na riječi lidera SDA Sulejmana Tihića da je osnovni problem u BiH što Bošnjaci smatraju da imaju prioritetna prava, jer se smatraju žrtvom.

"Jedino je ispravno u BiH dati domaćim liderima da kreiraju moguću a ne virtuelnu BiH", rekao je Dodik i naglasio da je za ustavne promjene moguć kompromis.

On je istakao da je OHR, koliko je njemu poznato, planirao svoja finansijska sredstva do polovine naredne godine i dodao da nije u moći RS da odlučuje o ostanku ili odlasku OHR-a.

Dodik je naveo da je jedino jačanje domaćih institucija vodi ka evropskim integracijama, ali da u BiH trenutno vlada stanje poluprotektorata, poludemokratije i da je RS najstabilnija politička zajednica u regionu.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE