• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kamiondžije u pismu prijete blokadom granica

Prevoznici uputili su urgentno pismo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH, predsjedniku Vlade RS i ministru komunikacija i transporta BiH.

 Kamiondžije u pismu prijete blokadom granica Izvor: MONDO

Prevoznici iz Republike Srpske (RS) uputili su pismo najvišim zvaničnicima RS i BiH sa zahtjevom za obustavu protivpravne raspodjele dozvola za međunarodni transport robe , poništavanje konačne liste i raspodjelu u skladu sa pravilnikom, najavivši da će, u suprotnom, 5. januara blokirati granične prelaze.

Prevoznici iz Srpske uputili su urgentno pismo predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Nikoli Špiriću, predsjedniku Vlade RS Miloradu Dodiku i ministru komunikacija i transporta BiH Boži Ljubiću.

Oni traže da se hitno ispoštuju njihova prava i zakon i da se obavi raspodjela CEMT dozvola u skladu sa Pravilnikom o načinu raspodjele CEMT dozvola za 2009. godinu u omjeru trećina za RS, a dvije trećine za FBiH, i to prema vrsti dozvola.

"Poštujemo podršku Vlade RS od 30. decembra, ali kako vrijeme ne ide nama u korist, molimo vas da urgentno intervenišete da se protivravni postupak raspodjele CEMT dozvola za 2009. godinu obustavi i konačna lista poništi, a komisija u novom sazivu ispoštuje zakonom utvrđen kriterijume za raspodjelu CEMT dozvola u omjeru trećina za RS, a dvije trećine za FBiH", navodi se u pismu prevoznika Srpske dostavljenom Srni.

Prevoznici RS upozoravaju da neće biti u mogućnosti da ispune ranije utvrđene obaveze prema inostranim partnerima, ukoliko ne dođe do korekcije u raspodjeli dozvola koju je 29. decembra donijela bez srpskih članova komisija Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Oni naglašavaju u pismu Špiriću, Dodiku i Ljubiću da će zbog neispunjavanja tih obaveza biti prinuđeni da plate "penale" svojim inostranim partnerima, dodajući da će, istovremeno, prevozničke firme iz FBiH preuzeti njihove poslove.

"Pitanje kreditne zaduženosti preduzeća je poseban problem", upozoravaju prevoznici RS. Oni dodaju da su krediti i ostali paketi finansiranja u vrijednosti više miliona evra, zbog čega strahuju da će banke oduzeti vozni park i dati ga na licitaciju, ističući da se ''zna ko će u tom slučaju biti kupci".

Oni tvrde da je novi predsjednik komisije Ministarstva komunikacija i transporta BiH Nikola Šego, imenovan nakon ostavke i razrješenja Mirka Šekare, već počeo slati odluke o broju dobijenih CEMT dozvola firmama iz FBiH, koje već danas te dozvole i preuzimaju.

"Poštujući sve načine demokratske borbe, nećemo moći čekati razne vrste odobrenja, već smo prunuđeni blokirati granične prelaze i to ćemo učiniti 5. januara, sve do ispunjenja naših zahtjeva", naglašavaju prevoznici RS.

Prevoznici iz RS održali su juče mirne proteste u Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Derventi, Brodu, Šamcu, Modriči, Brčkom, Bijeljini, Bileći, Trebinju i ostalim gradovima Srpske, zahtijevajući da se ispoštuje Pravilnik o načinu raspodjele CEMT dozvola za 2009. godinu u omjeru jedna trećina za RS, a dvije trrećine za F BiH i to prema vrsti dozvola.

Urgentno pismo koje su danas prevoznici RS poslali Špiriću, Dodiku i Ljubiću potpisali su predstavnici 100 prevozničkih firmi iz svih dijelova RS.

U RS postoji stotinu prevozničkih firmi čija je osnovna djelatnost međunarodni transport roba. Godinama unazad podjela CEMT dozvola obavljala se na način da RS dobije trećinu, a FBiH dvije trećine tih dozvola.

Sporni pravilnik o raspodjeli dozvola utvrdila je krnja komisija Ministarstva komunikacija i transporta BiH iz koje su se zbog nepravilnosti u radu povukla dva srpska člana.

 (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE