• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuzmanović: Ne vjerujem Čoviću i Tihiću

Bilo kakvo cijepanje RS u budućim pregovorima o promjenama Ustava BiH ne dolazi u obzir, kaže predsjednik RS.

 Kuzmanović: Ne vjerujem Čoviću i Tihiću Izvor: MONDO

Predsednik Srpske u intervjuu za "Press RS" ističe da su sve priče o novoj teritorijalnoj organizaciji BiH potpuno neosnovane.

Kuzmanović podsjeća da su te priče plasirane nakon posljednjeg sastanka lidera SNSD-a, SDA i HDZ-a u Banjaluci. Prema njegovim riječima, pojedini političari i mediji odmah su potrčali da ponovo dijele BiH, dok se opozicija u RS obrušila na vlast zbog činjenice da se RS nigdje ne pominje u zajedničkoj izjavi Milorada Dodika, Sulejmana Tihića i Dragana Čovića.

"Istina je da se u zajedničkoj izjavi trojice lidera sa sastanka u Banjaluci ne pominje Republika Srpska, ali se ona više puta pominje u stenogramima sa tog sastanka. Međutim, nigdje ne stoji ni ime bilo koje druge teritorijalne jedinice! Mnogi su spekulisali s tim, a Tihićeve nebulozne izjave o regijama i mapama navodne podjele su samo podstakle ta nagađanja ", kaže Kuzmanović.

Izjavu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da se sa Dodikom i Tihićem dogovoruo da svako svom narodu govori ono što želi da čuje, predsjednik RS okarakterisao je kao krajnje neozbiljnom i nevjerovatnom.

"Prosto ne mogu da vjerujem da Čović i Tihić daju takve izjave, jer to znači da mi ne možemo da se pouzdamo u dogovor s njima zato što jedno misle, a drugo govore! Ne mogu da shvatim da je Čović mogao to da kaže, jer to znači da on laže svom narodu! Kakav će autoritet imati u svom narodu kada se ispostavi da priča jedno, a da će se, u stvari, desiti nešto sasvim drugo", kaže Kizmanović.

Predsjednik Srpske kaže da sumnja u mostarski dogovor, jer, kako ocjenjuje, promjene
Ustava moraju da se temelje na Dejtonu. Ukoliko bi došlo do dogovora o trećem entitetu, on može da se konstituiše samo na području Federacije BiH!

Još dodaje da promjena nema ukoliko Bošnjaci i Hrvati ne pristanu na kompromis koji podrazumijeva ostanak RS.

"Ako misle da treba rasparčati i dijeliti RS, onda od tih promjena neće biti ništa", kaže za "Press RS" Kuzmanović.

Ponovio je da je Prudu i Banjaluci postignut dogovor o tri veoma važna pitanja!

"To su status Brčkog, državna imovina i popis stanovništva. Kada se govori o teritorijalnoj organizaciji, mislim da još nije sazrelo vrijeme za rješavanje tog pitanja. Ali, ako i dođe do toga, reforma tzv. srednjeg nivoa vlasti trebalo bi da se rješava na teritoriji FBiH u skladu sa preporukama Venecijanske komisije", rekao je Kuzmanović

Pozvao na sastanak lidere


Predsjednik Republike Srpske (RS) Rajko Kuzmanović pozvao je lidere srpskih parlamentarnih stranaka iz RS na sastanak na kome će biti riječi o mogućim ustavnim promjenama u BiH, saznaje Srna u kabinetu predsjednika RS.

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić rekao je da će se neko iz ove stranke odazvati pozivu predsjednika Kuzmanovića, dodajući da su pojedini visoki funkcioneri službeno odsutni.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da će se odazvati pozivu, ocjenjujući da je taj sastanak prilika da se postigne bilo kakav okvir za moguće ustavne promjene. On je naglasio da je Kuzmanović osoba koja izražava jedinstvo u RS.

Lider SDS-a Mladen Bosić i predsjednik SRS RS Milanko Mihajlica potvrdili su da će prisustvovati sastanku, ali su ocijenili da je da bi ovakav sastanak trebalo organizovati mnogo ranije, prije Prudskog dogovora i zajedničke izjave trojice lidera u Banjaluci.

Potpredsjednik PDP-a Slobodan Nagradić potvrdio je da će se neko iz ove partije odazvati pozivu predsjednika RS, ne precizirajući o kome je riječ.

Početak sastanka predsjednika RS Rajka Kuzmanovića sa predsjednicima parlamentarnih stranaka iz Srpske zakazan je danas za 13.00 časova u Palati Republike.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE