• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gregorijan: Zločincima mjesto iza rešetaka

Supervizor za Brčko smatra da treba mijenjati zakone koji dozvoljavaju licima osuđenim za teška krivična djela nasilja da ostanu na slobodi

 Gregorijan: Zločincima mjesto iza rešetaka Izvor: MONDO

Supervizor za Brčko Rafi Gregorijan izrazio je čuđenje da postoje zakoni koji dozvoljavaju licima osuđenim za teška krivična djela nasilja da ostanu na slobodi i čekaju završetak sudskih postupaka.

"To treba mijenjati i mi ćemo sagledati važeće zakone da vidimo da li bi se nešto moglo promijeniti u tom pogledu", rekao je Gregorijan komentarišući presudu Osnovnog suda u Brčkom kojom su za ratni zločin protiv civilnog stanovništva izrečene kazne zatvora u trajanju od po šest godina dvojici pripadnika Armije BiH.

Gregorijan je pohvalio brčansko tužilaštvo, koje je uspjelo da izdejstvuje osuđujuću presudu, čime su, kako je naglasio, doprinijeli vraćanju povjerenja javnosti u vladavinu prava.

"Prije svega, želim da izrazim duboko poštovanje žrtvi prema hrabrosti koju je iskazala u ovom predmetu", rekao je supervizor za Brčko.

Vijeće Osnovnog suda u Brčkom osudilo je 2. februara Fikreta Hasanovića (51) i Pepu Pavića (42) iz Tuzle na kazne zatvora u trajanju od po šest godina za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Sud je nepobitno dokazao da su Hasanović i Pavić kao pripadnici Vojne policije Armije BiH 25. februara 1993. godine u Bosanskoj Bijeloj, kod Brčkog, silovali Srpkinju C. M.(54).

Prema navodima iz presude, oni su C.M. izvukli iz kuće, u koju su bili prinudno dovedeni i smješteni srpski civili iz Bijelog Potoka, Bukvika i još nekoliko sela na tom području koje je bilo pod kontrolom Armije BiH, te je odveli iza i silovali.

Nakon toga ženu su vratili u sobu, u kojoj je ležao njen muž, ranjen prilikom kopanja rovova, da bi je kasnije još jednom izveli iz kuće i ponovili silovanje.

Sve vrijeme suđenja optuženi su se branili sa slobode, a Sudsko vijeće odbilo je zahtjev tužioca da se osuđenima do pravosnažnosti presude, odnosno početka izdržavanja kazne, odredi pritvor.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE