• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ren: BiH potreban politički dogovor

BiH će zaostati za susjednim zemljama ako domaći lideri ne postignu politički dogovor, smatra Oli Ren.

 Ren: BiH potreban politički dogovor Izvor: MONDO

Komesar za proširenje EU Oli Ren upozorio je danas da će BiH zaostati za susjednim zemljama ako domaći lideri ne postignu politički dogovor kakav je državama regiona omogućio približavanje evropskim integracijama.

"Pozitivni pomaci postoje, a ako se dogovor postigne i održi, biće zatvorena Kancelarija visokog predstavnika, a evropsko će prisustvo ojačati", rekao je Ren govoreći o proširenju EU na zapadni Balkan ispred Ekonomskog i socijalnog komiteta, manje poznatog konsultativnog tijela EU, koje će uskoro objaviti svoju analizu ekonomsko-društvene situacije u BiH.

Ren je priznao je da je BiH prošle godine "ponešto napredovala", kao i da se, "već duže vrijeme polako, ali sigurno stabilizuje", javio je dopisnik Srne.

Uz BiH, jednako upozoravajući ton, evropski komesar upotrijebio je i za Makedoniju.

"Karakteristika za Makedoniju jeste da je izgubila dosta vremena. Ona je kandidat, ali nije ispunila standarde za otvaranje pregovora. Svađa sa Grčkom o nazivu mora biti razriješena", upozorio je Ren.

Ren je najavio da će naredne sedmice u Beogradu izraziti svoju punu podršku evropskoj budućnosti Srbije, koju je vezao za potpunu suradnju sa Haškim tribunalom.

"Ako Savjet EU uskoro to prizna, Srbija će zahvaljujući svojim administrativnim kapacitetima, brzo napredovati", rekao je Ren.

On se pohvalno izrazio i o Crnoj Gori, za koju je rekao da je prevalila dug put za kratko vrijeme.

"Iako jako mnogo treba raditi na izgradnji institucija i pravnoj državi, potpisala je i primijenila Sporazum o stabilizaciji i proširenju, a to su vrata prema kandidaturi", rekao je Ren.

Albanija je slično pohvaljena kao zemlja "stalnog napretka", a dok su kao njeni "izazovi" označeni borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Najnaprednija je Hrvatska, ali, prema Renovim riječima, mora se još više iskazati u borbi protiv zločina i korupcije i riješiti problem brodogradilišta.

Ren je spomenuo i "posrtanje" Hrvatske u vezi uslova koje traži Haški tribunal.

"Potpuno odvojeno od ovoga stoji pitanje Slovenije, koja u ovom trenutku blokira napredak Hrvatske u pregovorma. Evropska komisija je izašla sa prijedlogom neke vrste pomoći da se to granično pitanje riješi i da se nastave hrvatski pregovori", rekao je Ren, aludirajući na moguću posredničku misiju finskog diplomate Martija Ahtisarija.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE