• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvatska: Turisti "fasovali" legionelu

Turisti koji su boravili u Hrvatskoj na Svjetskom prvenstvu u rukometu oboljeli od "legionarske bolesti", saznaju lokalni mediji.

 Hrvatska: Turisti "fasovali" legionelu Izvor: MONDO

Glavni hrvatski  epidemiolog prof. Ide Gjenero Margan, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo potvrdila je da je u međunarodnoj razmjeni podataka obavještena da su turisti koji su proteklih sedmica boravili u Hrvatskoj oboljeli od legionele.

Riječ je o turistima koji su bili na Svjetskom prvenstvu u rukometu, a bili smješteni u porečkim hotelima, piše zagrebački "Večernji list".

U Zavodu nisu željeli da preciziraju o kojim je strancima riječ niti u kojim su hotelima odsjeli, a obzirom da je riječ o bakteriji koja se najčešće zadržava u klimatizovanim uređajima, filterima i cijevima, pretpostavlja se da je riječ o strancima koji su odsjeli u hotelu Molindrio (bivši "Galeb").

Svi ostali hoteli, u kojima epidemiološke službe već provode sanitarne i epidemiološke provjere, grijanje imaju rješeno preko kotlovnica i mrežom radijatora.

Neki stranci bili su smješteni i u privatnim kućama, u apartmanima koje će takođe obići inspektorima Zavoda, a od nadležnih su već nabavljeni podaci o svim strancima koji su bili prijavljeni u gradu tokom prvenstva.

Uzimanje uzoraka i epidemiološke analize obavljaju se i u sportskoj dvorani, a manja je vjerojatnoća da bi tamo bio izvor zaraze, jer bi onda oboljelo mnogo više ljudi, navijači pa i same ekipe, piše isti list.

U Hrvatskoj su šokirani ovom viješću.

Legionela je bakterija koja izaziva tzv. legionarsku bolest, atipičnu i tešku upalu pluća koju je moguć izliječiti jakim dozama antibiotika.

Izuzetno je zarazna, jer bakterija "voli" vodena i vlažna staništa, bazene, mokre filtere i izuzetno je otporna i dugo se zadržava kod svog "domaćina".

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE