• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predlažu Pakt evropeizacije za BiH

Vofgang Petrič i Kristof Solioz predlažu novo uređenje radnih odnosa Brisela i Sarajeva i postizanje sporazuma o Paktu evropeizacije za BiH

 Predlažu Pakt evropeizacije za BiH Izvor: MONDO

Bivši predstavnik međunarodne zajednice u BiH Vofgang Petrič i generalni sekretar Centra za evropske integracione strategije Kristof Solioz predlažu novo uređenje radnih odnosa Brisela i Sarajeva i postizanje sporazuma o Paktu evropeizacije za BiH - javlja dopisnik Srne iz Beča.

U autorskom tekstu Petriča i Solioza, koji je objavio austrijski dnevnik "Standard", navodi se da je nedavno imenovanje Miroslava Lajčaka za ministra spoljnih poslova Slovačke i povlačenje međunarodnog predstavnika u BiH, povoljan trenutak za dugoočekivano novo uređenje radnih odnosa između Brisela i Sarajeva.

Povoljan momenat je, prema mišljenju autora, i nedavno postignuta saglasnost između tri velike stranke o novoj administrativnoj strukturi u BiH.

"Zato predlažemo u posljednjem dijelu obnove BiH jedan potpuno novi politički kontekst, čiji će centralni pojmovi zajedničke strategije biti partnerstvo i odgovornost", navodi se u autorskom tekstu i i ističe da je potrebno hitno djelovanje, budući da se svijet nalazi u najvećoj svjetskoj krizi od 1929. godine, i da je neophodno razmatranje novih prioriteta.

"Takođe, bitne promjene u Vašingtonu predstavljaju signal za moguću promjenu ka boljitku, budući da administracija američkog predsjednika Baraka Obame razmišlja o imenovanju specijalnog predstavnika za Balkan. Politički povratak SAD mora da bude i za Evropu stimulans da konačno sveobuhvatno stabilizuje region", navodi se u tekstu.

Autori podsjećaju da je BiH, kao i prije, u teškoj situaciji, te da će tako ostati još neko vrijeme.

"Nezavisno od nepotpune države Kosovo, nijedna druga država u regionu jugoistočne Evrope nije toliko zavisna od odlučnog nastavka evropske integracije", ocjenjuju autori.

Petrič i Solioz predlažu Evropskoj uniji i BiH "završnu etapu izgradnje države uz, za obje strane, obavezujući i detaljni sporazum - Pakt o evropejizaciji BiH".

Paktom bi se, kako se navodi, obostranim obavezama pridržavanja obuhvatila pitanja bitnih elemenata koji nedostaju da BiH bude samostalno održiva država, kao i šta su najmanji mogući institucionalni preduslovi za BiH kao kandidata za prijem u EU.

"Svako zna da je trenutna administrativna struktura neodrživa i da je 160 ministara na različitim državnim nivoima mašinerija bacanja novca prve vrste", navodi se u tekstu.

Autori navode da je ustavna reforma i smanjenje birokratije zemlje najviši cilj i preduslov ekonomskog i socijalnog napretka.

"Realistični vremenski okviri, modaliteti za zajednički budžet, kontrola uspjeha i moguće sankcije takođe pripadaju našem prijedlogu kao i obostrano obavezivanje na političku odgovornost za završetak ovog važnog projekta", poručuju Petrič i Solioz.

Autori ističu da je politička volja preduslov za pažljivi izbor vjerodostojne i evropske ličnosti specijalnog predstavnika EU kao i za njegov uspjeh u sprovođenju ovog sporazuma za BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE