• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuz novi visoki predstavnik?

Francuska ima najveće šanse da njen kandidat bude izabran za nasljednika Miroslava Lajčaka, rekao je specijalista za evropska pitanja Zekerijah Smajić

 Francuz novi visoki predstavnik? Izvor: MONDO

"Francuska je veoma uticajna i bila je do sada isturena u pregovaranjima o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH. Ona je po svemu uključena u to, jer je velika zemlja, vodi vrlo aktivnu i dominantnu politiku sa predsjednikom Nikolom Sarkozijem na čelu, osnivač je EU, a bila je i predsjedavajuća EU u drugoj polovini prošle godine", istakao je Smajić.

On smatra da Njemačka gubi poziciju i da je "tiha", jer je do sada imala njemačke diplomate na funkcijama visokog predstavnika i njegovog zamjenika u BiH.

"Jedan blok zemalja zagovara da se iskoristi prilika i imenuje specijalni prestavnik EU što je sugerisao i sam Lajčak, a drugi blok zemalja je da ostane `status kvo` i da se imenuje visoki predstavnik. Sada je teško predvidjeti koji će blok prevladati", rekao je Smajić.

On smatra da bi Brisel bio spreman da imenuje samo specijalnog predstavnika EU, ali da tu Vašington "kvari račun".

"Ne opterećujem se imenovanjem Lajčakovog nasljednika, jer ko god to bio na ovoj funkciji ništa novo se ne može dogoditi dok na relaciji Vašington - Brisel ne bude jedinstvenog političkog stava šta činiti u BiH", istakao je Smajić i dodao da nema informacija koji su kandidati za Lajčakovog nasljednika do sada predloženi.

Države članice EU, prema proceduri izbora koju je pokrenuo Političko-bezbjednosni komitet Savjeta EU, trebalo bi do danas da nominuju svoje kandidate za novog visokog predstavnika i specijalnog predstvanika EU.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE