• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Nećemo crtati mapu BiH

Čović je uvjeren da će u Mostaru biti postignut dogovor o izgledu vlasti po entitetetima i države, kao i o sastavu, funckonisanju i nadležnostima BiH

 Čović: Nećemo crtati mapu BiH Izvor: MONDO

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas da očekuje da će sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom i predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem na predstojećem sastanku u Mostaru razgovarati o nadležnostima države, entiteta, odnosno srednjeg nivoa vlasti.

Čović je rekao Srni da je uvjeren da će u Mostaru biti postignut dogovor o izgledu vlasti na nivou entiteta i države, kao i o sastavu, funckonisanju i nadležnostima Predsjedništva, Predstavničkog doma i Doma naroda, te načinu izbora i broj poslanika.

Predsjednik HDZ-a BiH rekao je da na sastanku sa liderima SNSD-a SDA-a u Prudu i Banjaluci nije razgovarao o kartama, niti su ih crtali, kao što to neće raditi ni na predstojećem sastanku lidera vodećih partija u BiH u Mostaru.

Čović je u Odžaku rekao da on sa Dodikom i Tihićem želi da dogovori principe i precizno definiše mogući izgled BiH, koja mora biti po mjeri svih naroda i građana.

"BiH uz racionalanu organizaciju mora u potpunosti biti spremna da krene prema evropskim i evroatlantskim integracijama mnogo brže nego do sada", rekao je Čović.

On kaže da će se o kartama i drugim pitanjima značajnim za narode i građane BiH odlučivati u parlamentu u završnoj fazi razgovora o budućem Ustavu BiH.

Čović je istakao da će se nakon ovih dogovora morati razgovarati i o organizaciji pravosuđa, monetarnog sistema u BiH, Centralne banke, vrhovnog suda i drugih bitnih segmenata države.

Lider HDZ BiH je naglasio da su lideri vodećih partija u BiH imali dobru saradnju sa svim predstavnicima međunarodne zajednice i da u proces dogovora ne bi ni ušli da duže vrijeme nisu imali koordinisanu aktivnost sa ključnim domaćim i međunarodnim organizacijama u BiH i OHR-om.

"Bez obzira ko će biti izabran za šefa OHR-a, moraće nastaviti aktivnosti kojima je Lajčak na vješt način obezbijedio razgovore domaćih političara i rješavanje problema u BiH. Mislim da će nova osoba imati zadatak da BiH vodi snažnije prema EU i vjerujem da će EU naći čovjeka koji dobro zna ovdašnje prilike i ima auteoritet u Briselu, jer bez toga neće biti uspjeha", smatra Čović.

Predstojeći sastanak lidera HDZ BiH, SDA i SNSD-a trebalo bi da bude održan 23. februara u Mostaru.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE