• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SDS deklaracijom protiv banjalučkog sporazuma

Bosić smatra da je proces u koji je ušao Milorad Dodik veoma je opasna i alarmantna zona

 SDS deklaracijom protiv banjalučkog sporazuma Izvor: MONDO

Glavni odbor Srpske demokratske stranke /SDS/ na današnjoj sjednici donio je deklaraciju o odbacivanju sporazuma Dodik-Tihić-Čović o napuštanju Dejtonskog dvoentitetskog uređenja BiH i formiranju četiri teritorijalne jedinice, izjavio je predsjednik stranke Mladen Bosić.

"Ova deklaracija ponavlja stav SDS-a da je BiH stvorena međunarodnim ugovorm, a ne dodgovorom svojih naroda i građana i ta se taj međunarodni ugovor može mjenjati samo međunarodnim pravilima", rekao je Bosić novinarima nakon sastanka Glavnog odbora.

Prema njegovim rječima, taj proces u koji je ušao Milorad Dodik veoma je opasna i alarmantna zona i SDS, kao najjača opoziciona stranka mora upozoriti javnost na moguće poljedice toga.

U deklaraciji podjeljenoj novinarima, između ostalog, stoji da predmet promjene Ustava BiH ne može biti njegov član koji definiše da je BiH sastavljena od dva entiteta - RS i FBiH, jer svaka izmjena tog člana kao temelja Dejtonskog sporazuma, van snage bi stavila ovaj međunarodni pravni akt.

SDS prihvata da se partneri iz FBiH dogovore oko teritorijalnog preuređenja tog entiteta koji je proistekao iz vašingtonskog sporazuma, odnosno Ustava BiH i on se može rješavati samo u okviru dogovora potpisnica tog akta, bez zadiranja u Aneks 4 Dejtonskog sporazuma.

U deklaraciji se navodi i da se razgovori o reformi Ustava BiH mogu voditi samo u okvirima koje utvrdi Narodna skupština RS i u institucijama sistema.

Govoreći o mogućnosti da status Brčko distrikta bude riješen podnošenjem amandmana na Ustav BiH, Bosić je naveo da SDS nema ništa protiv da se u bilo koji dokument unese amandman koji bi podrazumjevao prepisivanje arbitražne odluke po definiciji distrikta kao kondominijuma dva entiteta, i ukoliko ne predviđa bilo kakve nove pozicije za Brško distrikt u vezi strukture i organizovanja.

Bosić je istakao da je ovo bila konstitutivna sjednica novog saziva GO koje je izabralo novo Predsjedništvo stranke.

Prema njegovim rječima, ovim je završen proces formiranja novog rukovodstva, a koji praktično označava kraj unutarstarnačke krize u SDS-u .

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE