• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo gotovo bez Srba i Hrvata

Sarajevo je skoro etnički čist grad, u kome je broj Srba i Hrvata sveden na minimum, kaže predsjednik NVO "Kroacija libertas" Leo Pločkinić.

 Sarajevo gotovo bez Srba i Hrvata  Izvor: MONDO

Pločkinić smatra da se radi o sistemski planiranom etničkom čišćenju s ciljem stvaranja životnog prostora ekskluzivno za jednu naciju te da je "pritisak Bošnjaka toliko veliki da drugi narodi tu ne mogu da žive".

"Radi se o doktrini po kojoj je potrebno stvoriti etnički čist prostor za nesmetan život po religiozno-društvenim i političkim pravilima po kojima bi ostali bili potčinjeni", objasnio je on u razgovoru za "Fokus"

Poslanik HDZ BiH u Predstavničkom domu parlamenta BiH Ivo Miro Jović kaže da je proces stvaranja monoetničkog grada od Sarajeva u potpunosti okončan.

"Ta priča je završena. Dovoljno je pogledati godišnji izvještaj o upisu prvačića ili maturanata u pojedinim dnevnim novinama. U najvećem broju slučajeva na tim spisima nema ni jedno hrvatsko ili srpsko ime", rekao je Jović i primijetio da u Sarajevu "trenutno ima više Kineza nego pripadnika drugih konstitutivnih naroda".

Jović je rekao da to na najbolji način deklariše kakvu BiH priželjkuju političari koji u svojim političkim koncepcijama pretenduju na jednu naciju i jezik u BiH.

Nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić upozorio je da je Sarajevo u posljednje dvije godine napustilo 500 katoličkih porodica.

Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH, upozorio je da je Sarajevo postalo jednonacionalni grad u kojem je politika etničkog čišćenja uspješno obavljena.

"U javnosti se pojavljuje krug ljudi koji pripadaju svim narodima i etničim manjinama, ali građani Sarajeva su više od 90 odsto pripadnici samo jedne nacije, bošnjačke. Etničko čišćenje u ovom gradu, nažalost, obavljeno je uspješno. Kada bi bilo dobre volje da se BiH rekonstruiše po multietničkom principu, neminovno bi bilo krenuti od Sarajeva" - rekao je Dizdarević. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE