• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U trci za fotelju visokog predstavnika...

Najozbiljniji kandidati za mjesto visokog predstavnika u BiH su iz Velike Britanije i Italije, a potom slijede kandidati iz Grčke i Austrije.

 U trci za fotelju visokog predstavnika... Izvor: MONDO

Sarajevski "Dnevni avaz" piše da je izvjesno da bi, nakon više konsultacija, britanski kandidat mogao da bude uticajni diplomata Imajr Peri Džons, bivši ambasador te države pri UN i NATO.

U nekoliko navrata u svojoj karijeri Džons se bavio regionom i BiH, a dok je bio ambasador pri UN i pitanjem desertifikovanih policajaca.  Kada je riječ o kandidatima iz Italije u opticaju su dva imena - nekadašnji zamjenik šefa delegacije Evropske komisije u BiH Renco Davidi i sadašnji amabasador te zemlje u Prištini Majkl Đifoni.

Grčka je predložila svog sadašnjeg ambasadora u SAD Aleksandrosa Malijasa, koji je radio kao politički direktor grčkog Ministarstva inostranih poslova za jugoistočnu Evropu, te bio ambasador u Albaniji i Bugarskoj.

Prema diplomatskim izvorima, Austrija je predložila Valentina Incka, bivšeg ambasadora te zemlje u Sarajevu od 1996. do 1999. godine.

Incko trenutno obavlja dužnost ambasadora u Sloveniji.  Slovenija je istakla kandidaturu bivšeg ministra inostranih poslova Dimitrija Rupela, koji je sada angažovan kao savjetnik slovenačkog premijera.  Svog kandidata ponudila je i Estonija.

Njemačka je odustala od svog prijedloga, a nepoznanica je stav Francuske, čiji bi kandidat, prema diplomatskim izvorima, imao najviše šansi za Lajčakovog nasljednika.

Rok za podnošenje prijava zemalja koje žele da njihov kandidat zamijeni sadašnjeg visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka zvanično je istekao u ponoć, mada je otvorena mogućnost podnošenja prijava do ponedjeljka, 9. februara, rekao je juče Srni izvor u evropskim institucijama.

Nakon toga biće sačinjen uži izbor i obavljeni intrevjui sa kandidatima, a konačna odluka trebalo bi da bude objavljena 1. marta, navodi isti izvor.

Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak saopštio je 23. januara da napušta BiH, jer je prihvatio ponudu slovačkog premijera Roberta Fica da preuzme dužnost ministra inostranih poslova Slovačke.

(MONDO/Srna, foto: Avaz)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE